søndag, maj 19, 2024

Vild have

I mange år har en toptrimmet have været et populært valg, for det symboliserede overskud og bragte glæde til dem, der nød synet af haven.

Det er dog ikke alle, der nyder en velpasset have, for mindre dyr kan ikke finde den rigtige næring i disse typer af haver. Med andre ord får dyrene dårlige leveforhold, hvorfor flere og flere ønsker at hæve biodiversiteten i haven. I denne artikel får du enkle tips til, hvordan dyrene får de bedste levevilkår i din have.

Haveaffald

Har du en have, ved du også, at arbejde i haven efterlader en stor bunke haveaffald. Størstedelen vil derefter samle den store bunke på traileren, hvor de bagefter sætter retning mod lossepladsen.

Det kan være generende for øjet med en stor bunke af afskårne grene, gammelt ukrudt og jord, men det er faktisk en god ide at efterlade noget haveaffald i haven. Saml noget haveaffald i hjørnet af din have, så du omfavner de små dyrs leveforhold.

Vand

Ligesom vi mennesker er stærkt afhængige af vand, så er dyrene det også. Problemet er dog, at det bliver sværere og sværere for dyrene at finde vand. Du kan få mere vand ind i din have på flere måder, og den bedste er naturligvis, hvis du køber dig en mindre bassin.

Har du ikke pladsen til det, kan du købe en mindre tønde, som du kan sætte ned på den plads, hvor du har placeret noget af dit haveaffald.

Blomster

Skal din have være et godt levested for mindre dyr, bør du købe flere blomster. En stor andel insekter lever af nektar og pollen, og enkle blomster er en god fødekilde for dem. Du med kan fordel skabe en mindre eng med vilde blomster et sted i haven, hvilket både fungerer som en fryd for øjet og en buffet med nektar for insekterne.

Med andre ord bør du lave plads til en blomstereng med engblomster i haven, og du bidrager med at styrke samspillet mellem insekter og planter på den smukkeste vis.

Har du en mindre have, kan det være svært at lave store ændringer, der er til fordel for dyrene. Derfor behøver du dog ikke at miste modet, for selv små ændringer kan hjælpe insekter. Vilde haver kommer i forskellige størrelser, og tager du ovenstående tips til dig, vil du let kunne hæve biodiversiteten i haven.

Relaterede artikler

Seneste nyheder