tirsdag, januar 31, 2023

Tyskland sender 14 kampvogne til Ukraine

Villighed fra USA til at sende kampvogne kan være årsag til, at tyskerne nu sender ‘verdens bedste’ vogne, vurderer korrespondent.

Beslutningen var ventet, men nu er det officielt.

Tyskland har besluttet at sende 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine, og det vurderes at kunne få afgørende betydning for ukrainernes krigsindsats mod russerne.

Samtidig giver landet grønt lys til, at andre lande kan eksportere kampvognene til det krigshærgede land.

Det oplyser den tyske regering onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge den tyske regering vil ukrainske soldater inden længe modtage træning i at bruge de tyske Leopard-kampvogne, som af mange anses for at være de bedste i verden.

LIVE Følg sagens udvikling i vores liveblog

Det skyldes, at en række lande har tilkendegivet, at de ønsker at sende deres Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Leopard 2-kampvognene

Leopard 2-kampvognene bliver af mange kaldt for verdens bedste.

De kan benytte flere typer af forskellige granater og er i stand til at ramme mål, selvom de kører i høj fart.

De vejer cirka 68 ton og kan køre med op til 60 km/t, og besætningen på sådan en kampvogn består ifølge Forsvaret af: en kommandør, en skytte, en kører og en hjælper.

Leopard 2-kampvognen er en såkaldt tredjegenerationskampvogn, og Leoparderne er de mest moderne kampvogne i verden.

Den kan levere en stor ildkraft ved hjælp af sin 120 mm-kanon, der kan bekæmpe mål flere tusind meter væk. Kampvognen er også udstyret med maskingevær.

Danmark råder over 44 Leopard 2A7-kampvogne.

Danmark har haft Leopard-kampvognen siden 1976.

Kilder: Forsvaret og Forsvarsakademiet.

Men det har ikke været muligt uden en tilladelse fra Tyskland, som har produceret kampvognene.

Polsk pres

Som det første land indgav Polen tirsdag en officiel anmodning til den tyske regering om tilladelse til at sende Leopard-kampvogne til Ukraine.

I aftes kom den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, med en appel om, at landets allierede hurtigt træffer en beslutning om at sende kampvogne til Ukraine.

Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, reagerer på Tysklands beslutning om at sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine:

– Sammen sætter vi fart på vores indsats for at sikre, at Ukraine vinder krigen, og at der kommer varig fred, siger Sunak ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ukrainske soldater: Vores kampvogne er lort

For et par dage siden mødte DR Nyheder en række ukrainske soldater ved fronten i Ukraine.

Og de brokkede sig højlydt over de kampvogne, som de lige nu har adgang til.

– Prøv at se her. Det er noget lort. Kan I høre mig, Danmark? Hør efter, det er noget pis, sagde en af de soldater, vi talte med.

Hovedparten af de kampvogne, som soldaterne benytter sig af, er fra Sovjet-tiden.

– Når vi skyder, så falder dette stykke nogle gange ud. Det sker, at de alle sammen falder ud. Vi skal arbejde, men det er nærmest umuligt på denne måde.

– Vi kan betjene alle typer kampvogne. Bare giv os dem, så skal vi nok fikse det, sagde en anden soldat, som vi talte med forleden.

Hvad skal Ukraine bruge kampvognene til

Leoparderne er landkrigens kraftigste våben. De er forhammeren, der er bygget til at slå hul på og smadre alt på sin vej. Ukraine kan bruge kampvognene til at forsvare sig mod den russiske offensiv, som alle forventer er under opsejling. Men de kan også bruge dem som spydspidsen til at erobre besatte landområder tilbage.

Ukraine har fået en masse pansrede køretøjer af støttelandene. Ud over kampvognene er det infanterikampkøretøjer som Bradley og Stryker fra USA, Marder fra Tyskland og CV90 fra Sverige.

Med dem kan Ukraine bygge en landstyrke, der kan flytte sig hurtigt og slå rigtigt hårdt. USA har lovet, at de vil træne Ukraine i den helt slags særlige manøvre-krig, som er rygraden i Nato-landenes opskrift for, hvordan sådan noget bør foregå.

/DR Nyheder/

  https://www.dr.dk/nyheder/udland

Relaterede artikler

Seneste nyheder