tirsdag, januar 31, 2023

Tyskland meldes klar til at sende Leopard-kampvogne til Ukraine

Den tyske regering har langt om længe truffet en beslutning om de tunge kampvogne, skriver flere medier.

Den tyske kansler, Olaf Scholz, har besluttet at sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Det skriver adskillige medier her til aften. Blandt andre tyske Spiegel, Reuters og Bloomberg.

Der er tilsyneladende tale om, at den tyske regering vil sende et kompagni af de tyskproducerede Leopard 2-kampvogne til Ukraine, mens man ligeledes vil tillade andre lande at gøre det samme.

Den tyske beslutning er endnu ikke bekræftet fra officiel side, men Politico skriver, at det vil blive offentligjort i morgen klokken 13 i det tyske parlament, Bundesdagen.

Debatten om de tunge Leopard 2-kampvogne har stået på i lang tid. Tyskland har trods hårdt pres hidtil ikke truffet en beslutning om kampvognene – hverken på egne eller andres vegne.

Leopard-kampvognene er nemlig produceret i Tyskland, og derfor kræver det tysk tilladelse for andre lande at donere deres kampvogne til Ukraine. En tilladelse, der altså tilsyneladende nu bliver givet.

Tyskland modtog så sent som i dag en officiel anmodning fra den polske regering om tilladelse til at sende Leopard-kampvogne til Ukraine.

Trussel om russisk offensiv

Truslen om en ny russisk offensiv i Ukraine har givetvis spillet ind i den afgørende beslutning, tyskerne nu har truffet. Det mener DR’s korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

– Med den her beslutning sætter den tyske regering sig ud over sin hidtidige modvilje mod at sende kampvogne til Ukraine. Det sker formentlig, fordi Scholz erkender, at Ukraine står i en sårbar situation, hvor civil infrastruktur rammes bredt, og hvor man forventer en forestående russisk storoffensiv, siger Michael Reiter.

– Forholdene i Ukraine har også sat den tyske regering under enormt pres fra USA, Storbritannien og europæiske partnere, der ville have tyskerne til at levere Leoparder.

Noget tyder på, at også USA kan være på vej med tunge kampvogne til Ukraine. CNN skriver, at USA er ved at lægge sidste hånd på planer om at donere Abrams M1-kampvogne til Ukraine.

Og netop USA’s rolle har sandsynligvis haft afgørende betydning for kansler Scholz’ beslutning om kampvognene, vurderer Reiter.

– Vi skal i mine øjne se mod USA for at få forklaringen på, hvorfor tyskerne nu giver grønt lys til at levere Leopard-kampvogne til Ukraine. Vi har tidligere i dag hørt, at amerikanerne formentlig vil levere et substantielt antal såkaldte Abrams-kampvogne. Og det har tilsyneladende været en betingelse, tyskerne har stillet for selv at gå med i det her initiativ, siger Michael Reiter.

  https://www.dr.dk/nyheder/udland

Relaterede artikler

Seneste nyheder