mandag, oktober 2, 2023

Trump i tv-interview: Det var min beslutning at kalde 2020-valget for svindel

Donald Trump gentager påstanden om, at han vandt præsidentvalget i 2020.

– Det var min beslutning.

Sådan siger Donald Trump i et tv-interview om at kalde præsidentvalget i USA i 2020 for valgtyveri.

Trump tabte valget til demokraternes Joe Biden, men udfordrede straks resultatet ved at påstå, at der var blevet svindlet med blandt andet stemmeoptællingerne.

Og i interviewet med NBC News søndag amerikansk tid slår Donald Trump fast, at det fortsat er hans overbevisning, at valget blev stjålet fra ham.

Ved du, hvem jeg lytter til? Mig selv. Jeg så, hvad der skete
Donald Trump, fhv. præsident i USA

Da han bliver spurgt, om han erkender, at han ikke vandt, svarer den forhenværende amerikanske præsident og mest sandsynlige kandidat for republikanerne til valget i 2024:

– Det anerkender jeg ikke. Nej. Jeg siger, at jeg vandt valget, skriver NBC News.

Trump: Jeg lytter til mig selv

Donald Trump erkender også, at han ignorerede juridisk rådgivning fra rådgivere og advokater i Det Hvide Hus, der fortalte ham, at valget altså ikke var stjålet, og at der ikke var nogen beviser for svindel.

– Jeg lyttede til forskellige mennesker, og da jeg lagde det hele sammen, var valget manipuleret, siger Trump i interviewet.

– Ved du, hvem jeg lytter til? Mig selv. Jeg så, hvad der skete, sagde Trump ifølge CNN.

Her gentog den forhenværende præsident også, at han ikke stolede på topfolkene i Det Hvide Hus eller kampagneadvokaterne, som Trump kaldte for RINO’er, der er et slangudtryk for “kun republikanere af navn”.

– I mange tilfælde respekterede jeg dem ikke. Men jeg respekterede andre. Jeg respekterede mange andre, der sagde, at valget var manipuleret, siger Trump i interviewet.

Kan Trump stadig blive præsidentkandidat?

Trump stiller op som kandidat til at blive præsidentkandidat for Republikanerne i 2024.

Selvom han er tiltalt i flere sager, der hver især kan give mange års fængsel, er der i princippet ikke noget juridisk, der forhindrer ham i at stille op.

Heller ikke selvom sagerne skulle blive afsluttet hurtigt og ende med fængselsdomme til Trump. Han kan stadig føre valgkamp bag tremmer, selvom det rent lavpraktisk bliver svært.

Sagerne eller eventuelle domme er heller ikke noget, der i princippet kan forhindre Trump i at blive valgt som præsident ved valget i 2024.

Den amerikanske forfatning har nemlig kun tre krav til en amerikansk præsident: Vedkommende skal være mindst 35 år, være født i USA og have boet i USA i mindst 14 år.

Flere af de rådgivere er ligesom Trump blevet tiltalt for forsøg på at omstøde valgresultatet i 2020.

Trump blev i august tiltalt for fire forhold. De lyder blandt andet på, Donald Trump, mens han stadig var præsident, instruerede medarbejdere i Det Hvide Hus, medarbejdere i det amerikanske justitsministerium og daværende vicepræsident Mike Pence i at omstøde valgresultatet.

Donald Trump har nægtet sig skyldig i alle tiltalepunkterne.

Og på trods af de alvorlige anklager om at omstyrte det amerikanske demokrati, ser det ikke ud til at påvirke vælgerne.

  https://www.dr.dk/nyheder/udland

Relaterede artikler

Seneste nyheder