fredag, december 2, 2022

Trods tårnhøj inflation fortsætter beskæftigelsen himmelflugten. Men faldet kommer formentlig snart

Fra august til september kom 6.300 flere i arbejde i Danmark.<img src="” title=”Trods tårnhøj inflation fortsætter beskæftigelsen himmelflugten. Men faldet kommer formentlig snart” />

Det danske beskæftigelsestal fortsætter med at stige og stige.

Danmarks Statistiks tal viser, at beskæftigelsestallet var 6.300 højere i september, end det var i august.

Dermed lander den samlede beskæftigelse i Danmark på 2.971.900, hvilket er ny rekord.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre, er overrasket over, hvor meget beskæftigelsen er steget fra august til september.

– Det er i sig selv flotte tal, og hvis jeg skal frame den lidt, så bliver vi i øjeblikket lagt ned af dårlige nøgletal for økonomien, men når der kommer sådan et her af slagsen, så er det et godt nøgletal.

– Vi kan godt tillade os at være begejstrede, men selvfølgelig er der en hage ved den lange snak. Men først og fremmest er det et flot, godt og solidt nøgletal at hægte sig lidt fast på i en tid, hvor vi ellers bliver lagt ned af dårlige og sløje nøgletal, siger Jeppe Juul Borre.

Årsagen til, at beskæftigelsen fortsat stiger, selvom det er dystre tider for stort set samtlige andre nøgletal, er, at den danske økonomi kører i et tårnhøjt tempo. Desuden er der typisk en forsinkelse på arbejdsmarkedet, forklarer Jeppe Juul Borre.

– Mange andre ting peger på, at økonomien er godt på vej til at blive ramt, for eksempel at inflationen er den højeste i 40 år, og det er virkelig noget, der får reallønnen til at drøne ned.

– Reallønnen er skrumpet med omkring fem procent siden sidste år. Vi kan simpelthen købe mindre for de indkomster, vi modtager. Det burde, og kommer også til, at gå ud over privatforbruget, som står for næsten halvdelen af den økonomiske aktivitet i Danmark, siger Jeppe Juul Borre.

Cheføkonomens bud er, at virksomhederne ikke er færdige med at udfylde de stillinger, som er blevet slået op gennem de seneste år, hvor der har været generel mangel på arbejdskraft.

Et fald på vej

Mens beskæftigelsen i Danmark stiger og stiger og leverer flotte tal, så forventer Jeppe Juul Borre, at det snart vil køle af, og der vil komme et fald i beskæftigelsen i løbet af 2023, selvom der endnu ikke foreligger en fast prognose for beskæftigelsen.

– I løbet af 2023 tror jeg ikke, det er usandsynligt, at beskæftigelsen fra start til slut kan falde med noget, der kommer i nærheden af 50.000 til 100.000. Det er rigtig mange mennesker, der kan miste arbejdet. Det vil dog ikke spise alt, der er blevet skabt i de seneste 20 måneder, siger han.

Gennem de seneste 20 måneder er der samlet kommet 212.000 flere i arbejde i Danmark.

Vi kan godt tillade os at være begejstrede, men selvfølgelig er der en hage ved den lange snak.
Jeppe Juul Borre

Jeppe Juul Borres forventning er, at vi snart vil se i beskæftigelsestallet, at pengepolitikken og finanspolitikken er blevet strammet.

Og det er nødvendigt, at der bliver strammet i penge- og finanspolitikken, hvis vi ikke økonomien skal fortsætte med at køre over sin kapacitetsgrænse.

– Tempoet i økonomien har været højt, og er stadig ganske højt. Sammenligner vi med, hvad dansk økonomi egentlig kan holde til over det længere sigte, så kører den i øjeblikket over sin grænse for, hvad den kan holde til, siger Jeppe Juul Borre.

Samme opfattelse har Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank, der i udgangspunktet også ser positivt på den stigende beskæftigelse. Men man risikerer også, at arbejdsmarkedet overopheder, påpeger han.

– En overophedning af arbejdsmarkedet kan forværre og forlænge den efterfølgende nedtur, skriver han i en kommentar ifølge Ritzau.

  https://www.dr.dk/nyheder/indland

Relaterede artikler

Seneste nyheder