onsdag, december 6, 2023

Trods stort besvær knokler Danmark sig til to vigtige point mod EM-bundprop

Danmarks håndboldkvinder slog Ungarn torsdag aften i EM-mellemrunden.

Når skuden tager vand ind, er det en god idé at have en redningsplanke.

Hos håndboldkvinderne delte keeperduoen Sandra Toft og Althea Reinhardt torsdag aften den opgave, da de i en helt, helt tæt mellemrundekamp mod Ungarn hev to livsvigtige feberredninger frem i slutminutterne.

Det var nemlig millimeter fra, at danskerne havde lagt egen skæbne i andres hænder.

I stedet fik holdet en 29-27-sejr og kan derfor, med god grund, drømme videre om at spille EM-semifinale i Slovenien. Det ville i så fald være den tredje i streg under landstræner Jesper Jensens ledelse.

Danmarks kampe i mellemrunden

Ungarn – Danmark 27-29 (10. november)

Kroatien – Danmark (12. november)

Norge – Danmark (16. november)

Men med Sloveniens sejr over kroaterne tidligere på aftenen, er det dog fortsat snuden i sporet for danskerne, hvis drømmen om en semifinale skal blive en realitet.

EM-værterne var jo så frække at slå danskerne i gruppespillet og er derfor bedre indbyrdes, hvis de to hold skulle ske at ende a point, når regnskabet senere gøres op.

Den tid, den glæde. Eller sorg. Vi må se. I første omgang gælder det kampen mod Kroatien på lørdag.

Rul ned i bunden af artiklen for at se stillingen i Danmarks mellemrundegruppe.

Det var svært at leve op til præstationen mod svenskerne forleden, men Sandra Toft er altså ikke en helt almindelig keeper. Alene i første halvleg lå hun og balancerede godt oppe i nærheden af 50 i redningsprocent. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Power. All in. Anne Mette Hansens beskrivelse af Ungarn, hvor hun på klubplan har været bosat siden 2017.

Hun vidste altså, hvad hun talte om. Landsholdsspilleren, der som 12-årig mødte op i sin ungdomsklub iført træsko og træningsbukser og sagde højt, at hun drømte om at blive landsholdsspiller.

I sine indledende aktioner viste Hansen, hvorfor det lykkedes.

Først spænede hun direkte gennem det ungarske forsvar. Angrebet efter fordelte venstrebacken bolden ud i hjørnet til EM-kometen Emma Friis. Et lob, der var for laaaaa… Nej da! Bolden dumpede naturligvis direkte ned i målet til 3-2.

Mette Tranborg viste, at hun også har en ganske habil fodfinte, da hun snørede en ungarer og sendte Danmark foran 5-4 efter syv minutter. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Herfra blev det dog en kende iltfattigt med for mange adresseløse afleveringer og løb ind i ungarske blindgyder. Heldigt nok, at Sandra Toft både greb bolde og reddede straffekast.

Og så skal håndboldkvinderne prise sig lykkelige for sine fløje, der midtvejs havde signeret over halvdelen af de 13 scoringer i tomålsføringen. Christina Roslyng, holdets teammanager, mentale moderskikkelse og fløjlegende, måtte være stolt.

Det lignede imidlertid en klar del af Jesper Jensens plan. Tålmodigt ledte bagkæden efter at spille chancerne store. Noget, landstræneren selv var en mester til.

Hans forlængede arm, dirigent Simone Petersen, modtog bolden efter et veltimet kryds mellem Louise Burgaard og Mie Højlund. Videre og værsgo til rutinerede Trine Østergaard på højrefløjen, som sjældent svigter, når det gælder.

Nervepirrende til det sidste

Med første halvleg ude af systemet, ikke en til historiebøgerne, men dog en dansk 14-12-føring, handlede det om at slå tonen an.

Igen spillede Anne Mette Hansen for. Solotur, plus tre, 15-12. Var vi der? Både og.

Man måtte ikke glemme, at denne gruppe ungarske spillere faktisk har en række store, flotte resultater bag sig i tiden på u-landsholdene. Knalddygtige boldspillere, såmænd. De hægtede sig på ved 19-19 med under 20 minutter igen. Kort efter fik Louise Burgaard en udvisning, hun med tydeligt kropssprog erkærede sig uenig i.

Det gav plads og Ungarns første føring siden 1-0.

Nu blev det spændende at se, hvor tæt de danske spillere egentlig sad i bussen, når det for alvor brændte på.

Assistent Lars Jørgensen (tv.) og landstræner Jesper Jensen (th.) havde nok at se til med at få spillet til at flyde torsdag aften mod Ungarn. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Modsvarene havde Mie Højlund, Anne Mette Hansen og Louise Burgaard i angrebet. Især førstnævnte havde stor ære i, at danskerne hentede to mål, men også kom foran 27-26 med under fem minutter at rutte med.

Dårligt nyt for neglebåndene. Den her ville blive tæt til det sidste.

Heldigvis fandt indskiftede Althea Reinhardt en af de redninger frem, der tålte et gensyn, med lige over et minut tilbage. Modsat scorede Louise Burgaard til slutresultatet 29-27, inden Sandra Toft kom ind og gydede olie på vandene med en straffekastredning.

Pyha, det holdt hårdt. Men Danmark lever – også i forhold til at nå en EM-semifinale.

 

Relaterede artikler

Seneste nyheder