mandag, oktober 2, 2023

Tidligere Fifa-boss fortryder VM i Qatar: ‘Det er da bizart’

Den tidligere Fifa-præsident Sepp Blatter har en klar agenda, mener DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger.

En tur ved håndvasken for at skrubbe snavset af.

Sådan kan det tidligere fodboldpræsident Sepp Blatters nylige bekendelser bedst beskrives.

Det vurderer DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger, efter at den 86-årige Sepp Blatter, der stod i spidsen for Det Internationale Fodbold Forbund, Fifa, frem til 2015, i denne uge har kaldt VM i Qatar for en fejl.

– Sepp Blatter vil ikke blot hyggesnakke, og han er ikke nogen forfulgt uskyldighed. Han er en ældre herre, som ikke er tilfreds med indtrykket og beskrivelsen af ham i offentligheden, fortæller Henrik Liniger.

– Det er da bizart, når han mange år efter siger, at han ikke ville have VM til Qatar. For han havde magten til at påvirke det, men brugte den altså ikke.

Henrik Liniger hentyder til, at Sepp Blatter som Fifa-præsident i flere år var genstand for adskillige anklager om korruption.

Senest i 2015, da schweizeren blev anklaget for at have foretaget en mistænkelig millionoverførsel til den daværende-præsident for Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, Michel Platini.

Forhenværende Uefa-præsident Michel Platini (tv.) og Sepp Blatter blev begge frikendt for anklager om korruption i sommer. Sidstnævnte mener dog, at det er Platinis skyld, at VM endte i Qatar og ikke USA. (Foto: © Ian Kington)

Kuppet og væltet af kollegaerne

Sepp Blatter blev i sommer frikendt i sagen, men er fortsat udelukket fra al fodbold frem til 2028.

Han erkender at have en del af ansvaret for, at VM 2022 endte i Qatar, men hans hensigt var at tildele slutrunden til USA, siger han.

– Takket være de fire stemmer fra Platini og hans hold fra Uefa, endte VM i Qatar. Det er sandheden, siger Sepp Blatter ifølge nyhedsbureauet AP.

Den tidligere fodboldboss, som fortsat mener, at han er den retmæssige præsident for Fifa, langer samtidig ud efter en anden tidligere kollega – Mohamed Bin Hammam, tidligere chef for Det Asiatiske Fodboldforbund.

Ifølge Sepp Blatter, der efter eget udsagn aldrig har bestukket sig til indflydelse, forsøgte den qatarske rigmand og fodboldpolitiker Bin Hammam i 2011 at købe sig til stemmer ved en kongres i Afrika, så han kunne vælte Blatter som Fifa-præsident.

– Det var det mest vanvittige, jeg har oplevet. Han gjorde det ved et officielt møde. Han delte penge ud til alle deltagerne og sagde, stem på mig som præsident. Det er mere end skørt. Det er idiotisk, siger Blatter i et interview med Ekstra Bladet.

Blatters nylige anklager klinger dog hult, hans egen historik taget i betragtning, vurderer Henrik Liniger.

Men de er ikke ligegyldige. For de siger en del om det politiske spil, som blev sat i værk op til den afstemning i 2010, der førte til VM i Qatar senere denne måned.

Fifa-præsident Gianni Infantino sammen med Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani. (Foto: © IBRAHEEM AL OMARI)

Sepp Blatter hentyder til, at Uefa-præsiden Michel Platini i 2010 mødtes med den daværende franske præsident Nicolas Sarkozy samt repræsentanter fra Qatar, et par uger før sidstnævnte blev udråbt som VM-vært.

– Blatter siger jo reelt, at han blev kuppet af Platini. Vi får med andre ord sandsynliggjort, at forløbet op til Qatar var tvivlsomt og med indblanding fra meget store politiske kræfter, siger Henrik Liniger.

– Og det er da ganske interessant, at den tidligere chef for VM i dag siger, at tildelingen af værtsskabet til Qatar var en kæmpe fejl, for det stiller slutrunden i et meget specielt lys.

Det virker også til at være Blatters hensigt, mener Henrik Liniger. For i forsøget på at ændre sit eget eftermæle sætter schweizeren også spørgsmålstegn ved den nuværende præsident for Fifa, Gianni Infantino.

– Blatters udmelding får ikke direkte betydning for VM. Han er meget forhenværende. Men det udstiller Infantino, som er gået fra at sige, at Qatar var et nødvendigt onde til nu at lovprise værtsskabet, siger Henrik Lininger.

 

Relaterede artikler

Seneste nyheder