lørdag, januar 28, 2023

Svenske brødre dømt for russisk spionage: ‘Rusland udgør den største trussel mod Sveriges sikkerhed’

Spionsagen kan være en af de værste, Sverige har oplevet i nyere tid.

To brødre er i dag blevet dømt for at have udført grov spionage i Sverige på vegne af Rusland.

Den ældste bror, Peyman Kia på 42 år, har med den ene hånd arbejdet for både den svenske efterretningstjeneste Säpo og den svenske militære efterretnings- og sikkerhedstjeneste Must, mens han med den anden hånd formentligt har solgt hemmelige dokumenter til sine russiske kollegaer i efterretningstjenesten GRU.

Og det blev han i dag ved byretten i Stockholm idømt livstid for at have gjort siden 2011.

Der findes eksperter i Sverige, som på baggrund af det, der er kommet frem, vurderer, at det kan være en af de værste spionsager i Sverige.
Lars-Erik Taubert, reporter der har fulgt sagen for SVT.

Mens hans lillebror, Payam Kia på 35 år, blev idømt en fængselsstraf på ni år og ti måneder for blandt andet at have stået for kontakterne til GRU.

– Grov spionage er en meget alvorlig forbrydelse, der truer systemet. Den ældste bror har begået en spionagehandling af den alvorligste kategori. Det har påvirket forhold af meget stor betydning, siger retsformand Måns Wigén ifølge SVT.

– Med fuld indsigt i de skadelige virkninger har han erhvervet og videregivet oplysningerne til Rusland, som udgør den største trussel mod Sveriges sikkerhed. Straffen skal derfor fastsættes til fængsel på livstid, fastslår han videre.

Retssag omgærdet af stor mystik

Den ældste bror blev varetægtsfængslet under en stor politiaktion i september 2021, og kort tid efter blev lillebroren også pågrebet.

Et års tid senere – i november 2022 – blev det offentliggjort, at det handlede om spionage for Rusland og efterretningstjenesten GRU.

Den ældste bror skønnes at have anskaffet omkring 90 dokumenter.

Men hvad, der står i de dokumenter, er uklart.

Retsagen mod brødrene har nemlig været omgærdet af stor hemmeligholdelse. Der har været lukkede døre under hele retssagen i Stockholms Tingsret – og det er kun dele af rettens begrundelse for dommen, der er tilgængelig.

– Materialet er absolut det mest hemmelige materiale, der findes, har anklager Mats Ljungqvist tidligere sagt til SVT.

Retsformand Måns Wigén holder pressemøde efter dagens domsafsigelse. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)

Det er dog sikkert, at de kan udgøre en stor trussel for Sveriges sikkerhed, fortæller Lars-Erik Taubert, der rapporterer om retsstof hos SVT.

– Vi ved ikke præcis, hvad det handler om, men en oplysning fra efterforskningen handler om, at den ældste bror i flere tilfælde har håndteret hele personalelisten hos Säpo, siger Lars-Erik Taubert og tilføjer:

– Som det også fremgår af dommen kan det yde alvorlig skade på rigets sikkerhed, hvis de her dokumenter lander hos en fremmed magt.

Derfor er sagen også meget alvorlig for de svenske efterretningstjenester.

– Det er alvorligt, at den her slags spionage kan finde sted i så lang tid, og at det ikke er blevet opdaget tidligere. Tjenesterne har i flere år haft mistanke om, at der fandtes en muldvarp, som forsynede Rusland med informationer, men man vidste ikke, hvem det var, siger Lars-Erik Taubert.

Den ældste bror havde været under mistanke siden 2017, og ifølge Ritzau blev hans telefon aflyttet gennem flere år, mens hans arbejdsplads sommetider blev ransaget om natten. Gang på gang blev familiens bankkonti gennemsøgt, forseglede breve gennemlæst og usb-stik kopieret.

Og det eneste motiv, der indtil videre er kommet frem, er penge, fortæller Lars-Erik Taubert.

– De har håndteret store summer penge – blandt andet i kontant, hvor en del af dem var amerikanske dollars. Et af årene har de håndteret det, der svarer til en halv million svenske kroner, lyder det fra den svenske journalist.

De to brødre nægter sig skyldige og vil anke dommen, oplyser deres forsvarsadvokater.

Kan være en af de værste spionsager i svensk historie

Spionsagen om de to brøde, der har iransk baggrund, har rystet den svenske befolkning.

For det er en yderst usædvanlig sag i Sverige, fortæller Lars-Erik Taubert.

– Hvor store konsekvenser det får, og hvor store skader det efterlader, er svært for domstolene at bedømme. Men der findes eksperter i Sverige, som på baggrund af det, der er kommet frem, vurderer, at det kan være en af de værste spionsager i Sverige.

En af de eksperter er Tony Ingersson, der forsker i analyse af underretninger. Han vurderer, at lækket kan have afsløret svenske kilder og metoder.

– Lignende sager i andre lande har ført til, at skader som denne tager flere år at reparere, siger Tony Ingersson til SVT.

De to brøde kan rent hypotetisk have gjort det sværere at forebygge, afsløre og bekæmpe spionage i Sverige, vurderer Tony Ingersson.

– På den måde kan han (den ældste bror, red.) have faciliteret russiske efterretningsoperationer i Sverige.

  https://www.dr.dk/nyheder/udland

Relaterede artikler

Seneste nyheder