søndag, januar 29, 2023

Storbritannien blokerer ny skotsk lov, men det kan blive en ‘politisk gave’ til Skotland

Skotland kan bruge blokering til at vise, at regeringen i London ikke respekterer det skotske demokrati, siger DR-korrespondent.

Den britiske regering vil for første gang nogensinde blokere en ny skotsk lov, der skal gøre det lettere at skifte juridisk køn.

Et indgreb, som Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, kalder for “et frontalangreb på det skotske parlament” og “en skandale”, som vil blive “kraftigt bestridt” af den skotske regering.

Førsteministeren mener, at juridisk kønsskifte falder naturligt ind under skotsk lov, da skotterne selv har lov til at bestemme over deres sundhedsvæsen.

Men selvom indgrebet skaber vrede hos den skotske regering, kan det blive brugt i diskussionen om uafhængighed, der stadig kører på fuldt blus.

Sådan lyder vurderingen fra DR’s Storbritannien-korrespondent, Tinne Hjersing Knudsen.

– Det er en politisk gave til regeringen i Skotland, for de kan bruge det her indgreb til at overbevise tvivlerne om, at den britiske regering trumfer skotsk lovgivning og demonstrerer manglende respekt over for det skotske demokrati.

Sektion 35-indgreb

Den britiske regering har beføjelse til at nedlægge veto over en skotsk lov i henhold til Sektion 35 under Skotland-loven. En lov, som er indført med henblik på at give det skotske parlament beføjelser til selv at lovgive på en række områder.

Hvis den britiske regering mener, at en skotsk lov vil påvirke love indført af den britiske regering og have en ”skadelig virkning” på, hvordan de love virker, kan den britiske regering blokere en sådan skotsk lov. Men den magtbeføjelse er hidtil ikke blevet brugt.

Kilde: BBC.

‘En mørk dag’

Den britiske regering forsvarer indgrebet med, at man er bekymret for, at den nye lov vil komme på kant med den ligestillingslov, der gælder i hele Storbritannien.

Blandt andet frygter regeringen, at loven vil kollidere med eksisterende regler om ligeløn for mænd og kvinder samt den eksisterende ret til at drive kønsopdelte klubber, foreninger og skoler.

Derfor er indgrebet “nødvendigt og korrekt” ifølge Alister Jack, som er minister for Skotland i den konservative, britiske regering.

Shona Robinson fra den skotske regering afviser, at den nye lov vil påvirke Storbritanniens ligestillingslov. I stedet kalder hun det for et “politisk motiveret” indgreb, der demonstrerer den britiske regerings “foragt for decentralisering”.

– Det er en mørk dag for transrettigheder og en mørk dag for demokrati i Storbritannien, lyder det fra Shona Robinson.

Alister Jack er minister for Skotland i den konservative, britiske regering. Ifølge ham er det “nødvendigt og korrekt” at nedlægge veto over den nye skotske lov om juridisk kønsskifte. (Foto: © Andy rain, Ritzau Scanpix)

‘En politisk gave’

Den nye lov blev vedtaget af et stort flertal i det skotske parlament tilbage i december efter heftig debat i Skotland.

Med den nye lov skulle man ikke længere have en klinisk diagnose (kønsdysfori, red.) for at få lov til at skifte køn, samtidig med at grænsen for juridisk kønsskifte i Skotland skulle være 16 år. Det er lavere end i Danmark, hvor man skal være 18 år.

Den konservative regering i Storbritannien er dog generelt ret skeptisk over for den nye skotske lov, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

– Regeringen har et andet syn på spørgsmålet om juridisk kønsskifte end flertallet i det skotske parlament. Premierminister Rishi Sunak mener, at det er for tidligt at kunne skifte juridisk køn i en alder af 16 år.

Den skotske regering forventes at udfordre den britiske regerings indgreb – potentielt via en juridisk vurdering.

Ligestillingsloven i Storbritannien

I 2010 fik briterne en ny ligestillingslov, som gælder i hele Storbritannien

Ligestillingsloven fra 2010 beskytter personer juridisk mod diskrimination på arbejdet og i det bredere samfund, samtidig med at den fremmer et retfærdigt og mere lige samfund med lige muligheder for alle.

Loven erstattede flere tidligere love mod diskrimination og samlede dem under én fælles lov for at gøre det nemmere at forstå og styrke den juridiske beskyttelse af personer udsat for diskrimination.

Den samlede ligestillingslov fra 2010 spænder over disse ni hovedområder: ligeløn, kønsdiskrimination, racediskrimination, handicapdiskrimination, arbejdsdiskrimination, religionslighed, seksuel lighed, alderslighed og lighed i seksuel orientering.

Kilde: Den britiske regerings officielle hjemmeside og Equality Human Rights.

  https://www.dr.dk/nyheder/udland

Relaterede artikler

Seneste nyheder