lørdag, januar 28, 2023

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Ellemann ser fordele i, at “andre lande” donerer kampvogne til Ukraine

af

Hvad sker der? Forsvarsledere fra op mod 50 lande, herunder den danske forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), mødes fredag på Ramstein-luftbasen i Tyskland for at diskutere yderligere våbenleveringer til Ukraine. 

Det store spørgsmål bliver, om Tyskland vil sende sine Leopard 2-kampvogne til Ukraine, eller om de accepterer, at andre europæiske lande sender de tyskfremstillede kampvogne afsted.

Finland sender udstyr for milliarder til Ukraine

Finland har fredag meldt ud, at de donerer en ny forsendelse af forsvarshjælp til Ukraine. Det skriver det finske medie yle. Det er den 12. forsvarspakke, landet sender, og den vil indeholde tungt militært udstyr til en værdi af mere end 400 millioner euro – svarende til næsten tre milliarder danske kroner. 

Hvad pakken helt præcis indeholder er ikke uddybet, men ifølge Reuters vil den ikke indeholde kampvogne. 

Ellemann håber på “et gearskifte” i donationerne

Forsvarsministeren er netop landet på basen i Tyskland. Foto: TV 2/Jan Fagranes

Den danske forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), er netop ankommet til Ramstein-basen i Tyskland.

Og han har et håb om, at mødet med NATO og de mange andre forsvarsministre kan munde ud i konkrete donationer til Ukraine.

– Jeg har en forhåbning om, at det her kan give en form for gearskifte i de donationer, som den frie verden giver til Ukraines frihedskamp. Vi har jo set en gradvis forandring i, hvad vi donerer, siger han til TV 2. 

Er det Leopard-kampvognene, du håber, der bliver frigivet?

– Vi sender i hvert fald et meget markant signal fra dansk side med Caeser-artelleriet, som er en meget efterspurgt kapacitet. Så jeg har en forhåbning om, at det kan motivere andre lande til at se, hvad de har af muligheder for at støtte. 

Ellemann på vej til vigtigt topmøde

Jakob Ellemann-Jensen (V) på vej til topmøde i Tyskland. Foto: Jan Fagranes

Den danske forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen, er lige nu på vej til militærbasen Ramstein Air Base i Tyskland for at mødes med kolleger fra flere end 40 lande, som alle skal diskutere våbenleveringer til Ukraine. 

TV 2 er med og fangede dette billede af forsvarsministeren i flyet. 

Briterne: Wagner-gruppen er nu en nøglekomponent i krigen

I sin daglige opdatering om krigen i Ukraine bruger det britiske forsvarsministerium i dag anledningen til at kigge på den berygtede russiske Wagner-gruppe. 

Ifølge ministeriet er det næsten helt sikkert, at gruppen af lejesoldater beskæftiger op til 50.000 krigere i Ukraine, og at den dermed er blevet en nøglekomponent i krigen. 

Briterne skriver yderligere, at Wagner-gruppen nu har registeret sig som en lovlig enhed, hvilket skal være med til at legitimere gruppen i hjemlandet. 

Polen: Vi er klar til handlinger ud over det sædvanlige

Den polske viceudenrigsminister, Pawel Jablónski, siger, at Polen er klar til at foretage handlinger ud over det sædvanlige, hvis Tyskland ikke lader dem sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine. 

Dermed gentager den polske viceudenrigsminister en udtalelse fra Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, der torsdag signalerede, at landet kunne finde på at sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine uden Tysklands godkendelse.

Som en del af købsaftalerne for Leopard 2-kampvognene skal Tyskland ellers spørges, hvis lande vil reeksportere deres kampvogne til eksempelvis Ukraine.

Zelenskyj forventer “stærke beslutninger” ved topmøde

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagde i sin natlige videotale, at hans regering forventer “stærke beslutninger” fra forsvarsledere fra NATO og andre lande, der fredag mødes ​​for at diskutere yderligere våbenleveringer, herunder leveringer af moderne kampvogne, til Ukraine. 

Mødet på Ramstein-luftbasen i Tyskland er det seneste i rækken, siden Rusland invaderede Ukraine for næsten 11 måneder siden.

Ellemann skal drøfte våben til Ukraine i Tyskland

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) rejser fredag morgen til militærbasen Ramstein Air Base i Tyskland. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) rejser fredag morgen til militærbasen Ramstein Air Base i Tyskland for at mødes med kolleger fra flere end 40 lande, som alle støtter Ukraine.

Det gør han dagen efter, at den danske regering annoncerede, at Danmark donerer det helt nye våbensystem Caeser-haubitser til Ukraine, selvom det danske forsvar også selv har brug for systemet.

På mødet på Ramstein-basen skal Ukraines vestlige allierede diskutere yderligere våbenleveringer til Ukraine. Og her vil alles øjne særligt hvile på Tyskland.

Spørgsmålet er nemlig, om Tyskland vil sende sine Leopard 2-kampvogne til Ukraine, eller om Tyskland kommer til at acceptere, at andre europæiske lande sender de tyskfremstillede kampvogne afsted.

CIA-direktør har holdt hemmeligt møde med Zelenskyj

CIA-direktør William Burns. Foto: Pool / Ritzau Scanpix

CIA-direktør William Burns var i sidste uge på et hemmeligt besøg i Kyiv, hvor han mødtes med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj. Det rapporterer Washington Post.

Ifølge flere amerikanske embedsmænd med kendskab til besøget var Burns der for at orientere Zelenskyj om, hvad han forventer, at Rusland vil gøre militært i de kommende uger og måneder. 

Til avisen siger embedsmændene også, at Zelenskyj på mødet gav udtryk for, at han var bekymret for, hvor længe Ukraine kan regne med støtte fra USA og andre vestlige lande, efter at republikanerne har overtaget kontrollen med Repræsentanternes Hus.

USA sender stor pakke af pansrede køretøjer til Ukraine

Her ses et Stryker-kampkøretøj. Foto: Ints Kalnins / Ritzau Scanpix

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, bekræfter sent torsdag aften, at USA vil sende militærmateriel til Ukraine for yderligere 2,5 milliarder dollars. Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Pakken består af 90 Stryker-kampkøretøjer og 59 Bradley-mandskabsvogne. Stryker-kampkøretøjerne bruges primært til at fragte mandskab frem på sikker vis, mens Bradley-mandskabsvognene er udstyret med missiler, der er designet til at ramme kampvogne.

  https://tv2.dk/

Relaterede artikler

Seneste nyheder