torsdag, september 21, 2023

Regeringstoppen besøger Aalborg i dag: Pædagoger er klar på barrikaderne

Demonstrationen skal sætte fokus på, at kommunerne mangler penge til velfærd.

Danmarks økonomi er stærkere end forventet. Sådan har det flere gange lydt fra regeringen det seneste år.

De har kaldt den danske økonomi for “bomstærk“, og der er flere penge i statskassen end først forventet.

Det er blandt andet inflationen, der har presset kommunernes budgetter.

Den seneste tids diskussion om en bugnende statskasse og tomme kommunekasser har i dag fået blandt andet aalborgensiske pædagoger til at finde deres skilte frem.

De går på gaden og demonstrerer, når Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke (M) i dag besøger Musikkens Hus i Aalborg til et debatarrangement.

En af pædagogerne er Camilla Dyrekilde Rosenlund, der arbejder i en vuggestue i Nørresundby.

– Vi står sammen om at sende et signal til de tre politikere på rundtur om, at det ikke kan være rigtigt, at I går ud hele tiden og fortæller om alle de milliarder, I finder – og samtidig skal vi spare og spare på den velfærd, vi giver vores borgere, siger Camilla Dyrekilde Rosenlund.

‘Demonstrationen skal virke’

Det er ikke kun pædagoger, men også andre faggrupper og private, der forventes at være med til demonstrationen foran Musikkens Hus i Aalborg i eftermiddag.

Christian Borup håber på et stort fremmøde til demonstrationen. Han er pædagog i Fritidscenter Vesterkæret.

– Jeg håber, at der kommer mange mennesker, og politikerne ser, at nu synes den danske befolkning, at det er nok. Det går ud over deres børn, unge og deres ældre. Det er jo på mange områder, der skal spares – ikke kun på børneområdet, siger Christian Borup.

“Hvordan skal vi lære, være, lykkes, gro – når der mangler en pædagog?” står der på et af pædagogernes skilte til dagens demonstration. (© DR)

Pædagogerne tror på, at demonstrationen kommer til at gøre en forskel.

– Selvfølgelig tror vi på det. Det skal virke. Det er børnene, de unge og vores alles fremtid, det gælder. Hvis vi bare giver op og læner os tilbage og accepterer det, kan vi ikke se os selv i øjnene, siger Camilla Dyrekilde Rosenlund.

Pædagoger kan kun mindes besparelser

I Aalborg Kommune – hvor Christian Borup og Camilla Dyrekilde Rosenlund arbejder – er det meldt ud fra byrådet, at de vil finde besparelser for 100 millioner kroner på børn og unge-området.

De to pædagoger fortæller, at de ikke kan mindes, at der er blevet tilført en ordentlig pose penge til deres område. Det har altid været besparelser.

– Og jeg har altså været pædagog siden 2003, siger Camilla Dyrekilde Rosenlund.

De kan ikke se, hvordan der skal kunne spares mere på børne- og ungeområdet.

– Det er i mange år, at der har været besparelser. Vi er bare ved at spise knoglerne nu. Der er ikke mere kød på benene, siger Christian Borup.

Pædagogerne Christian Borup og Camilla Dyrekilde Rosenlund. (© DR)

Samtidig med at man i flere kommuner må lave store besparelser, er der i regeringen tale om skattelettelser frem mod 2030.

Noget, som flere borgmestre i sidste uge var ude og kritisere. Kritikken kom både fra socialdemokratiske borgmestre og Venstre-borgmestre.

Også Camilla Dyrekilde Rosenlund er uforstående overfor, at der skal gives skattelettelser.

– Jeg køber ikke præmissen for, at der skal spares så gevaldigt i kommunerne, når man hele tiden får at vide, at der er masser af penge i statskassen. Skattelettelserne kunne man passende bruge på noget mere velfærd i stedet, siger Camilla Dyrekilde Rosenlund.

Socialdemokraterne: ‘De er i en vanskelig situation’

Christian Rabjerg Madsen, der er politisk ordfører for Socialdemokratiet, anerkender, at kommunerne står i en vanskelig situation, fordi inflationen har gjort udgifterne højere.

Christian Rabjerg Madsen, Socialdemokratiet. (© DR)

– Det er også årsagen til, at regeringen har givet en ekstra milliard til velfærden i regionerne og kommunerne som en håndsrækning for at sikre, at vi holder hånden under velfærden i en situation, hvor velfærden er udfordret, siger Christian Rabjerg Madsen.

Faktum er jo, at I vil give skattelettelser samtidig med at lokale borgmestre må lukke for eksempel plejehjem og skoler. Hvorfor ikke sige “I får de penge, så I kan køre jeres institutioner videre, fordi det er en svær tid”?

– Det er lidt to forskellige diskussioner. Til næste år planlægger vi ikke skattelettelser. Men det er rigtigt, at når man ser på den længere bane frem til 2030, har vi et betydeligt råderum, siger Christian Rabjerg Madsen og fortsætter:

– Vi vil bruge hovedparten af de midler på at investere i velfærden, sundheden, psykiatrien og løfte den kommunale økonomi. Men samtidig har vi også mulighed for også at gøre noget mere på skatten.

  Demonstrationen skal sætte fokus på, at kommunerne mangler penge til velfærd. Indland DR 

https://www.dr.dk/nyheder/indland

Relaterede artikler

Seneste nyheder