mandag, februar 6, 2023

PFAS-ekspert færdig efter udtalelser

I de seneste år har debatten om de giftige PFAS-stoffer fyldt mere og mere både internationalt og i Danmark.

Én af de stemmer, som har fyldt mest i debatten herhjemme, tilhører Phillippe Grandjean, der er en af Danmarks førende eksperter i PFAS-forurening.

Det er helt klart, at den forskning jeg har stået for ikke passede Harvard

Phillipe Grandjean, professor i miljømedicin, Syddansk Universitet

Foruden at arbejde som professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, var han indtil årsskiftet også adjungeret professor i miljømedicin på Harvard University.

Men efter mere end 20 års ansættelse på et af verdens mest prestigefyldte universiteter, skal Philippe Grandjean ikke længere forske i de sundhedsskadelige fluor-stoffer med sine amerikanske kollegaer.

Ifølge professoren selv skyldes det, at han ikke har lagt skjul på, at han ønsker at øge opmærksomheden om problemet og presse på for forbud, hvilket ikke stemmer overens med Harvards dagsorden.

– Jeg er ikke blevet fyret, men hvis der var nogle, der spurgte mig, om det ikke var en god ide at blive gæsteprofessor på Harvard, vil jeg sige, at jeg tror ikke, du vil blive tilfreds, fordi det kan være, at din dagsorden ikke stemmer overens med universitetets, siger han i dagens afsnit af TV 2s nyhedspodcast ‘Dato’.

Den gyldne grænse

Siden 2008, hvor Philippe Grandjean første gang blev opmærksom på de giftige PFAS-stoffer, har han været optaget af at få omverdenen, herunder myndighederne, til at tage problemet seriøst.

– Jeg kan videregive min viden og anbefalinger, og så håber jeg, at det trods alt vil føre til en eller anden form for gevinst, siger han.

Professoren ved dog godt, at der er en grænse for, hvor langt han kan gå i sin kritik og med sine anbefalinger.

For han vil gerne opretholde sin position som Syddansk Universitets neutrale forsker, der leverer holdbar dokumentation, som andre må tage stilling til.

Men det er bare ikke alle, der mener, at han gør det, når han for eksempel gang på gang stiller sig frem i medierne og sår tvivl om myndighedernes håndtering.

– Hvis jeg selv tager stilling til det, skal jeg passe på med, at jeg ikke overskrider den grænse, så jeg simpelthen forsøger at udbrede en politisk holdning snarere end videnskabelig dokumentation, lyder det fra Philippe Grandjean, der bagefter tilføjer:

– Jeg oplever, at jeg har modstandere – specielt i udlandet – der vil udlevere mig som værende politisk aktivist.

Det er du vel egentlig også?

– Jeg er ikke partipolitisk aktivist. Jeg har en holdning, som, jeg mener, er baseret på mit lægeløfte og min opfattelse af, hvad der er etisk forsvarligt. Men det er klart, at konsekvenserne af det naturligvis må blive politisk på et eller andet tidspunkt.

Blev presset ud

Noget tyder i hvert fald på, at Harvard til sidst mente, at Philippe Grandjean var blevet for aktivistisk i sin tilgang til PFAS-problemet.

Jeg vil sige, at de gjorde det umuligt for mig at fungere

Phillipe Grandjean, professor i miljømedicin, Syddansk Universitet

For selvom Philippe Grandjean står fast på, at han ikke er blevet fyret, men at begge parter i stedet er blevet enige om, at det er bedst, at deres veje skilles nu, gjorde universitet ifølge ham selv, hvad det kunne for at presse ham ud ad døren.

– Det er helt klart, at den forskning, jeg har stået for, ikke passede Harvard, og de forbød mig simpelthen at hyre medarbejdere. Jeg havde masser af forskningsmidler, men universitetet ville ikke lade mig bruge dem.

– Jeg vil sige, at de gjorde det umuligt for mig at fungere, fastslår han.

Dansk professor er ikke det første tilfælde

TV 2 har henvendt sig til Harvard University og forelagt dem kritikken. I et skriftligt svar skriver universitetet, at det ikke ønsker at kommentere på personalesager.

Det vil dog ikke være første gang, at det anerkendte universitet fratager en person forskningsmidler.

Det skete også for den tidligere direktør for Human Rights Watch Kenneth Roth i denne måned. Han havde fået bevilliget et studieophold på universitetet, men fik det frataget efter at have ytret kritik af Israel.

I kølvandet på beslutningen fulgte dog en storm af protester, hvorfor universitet til sidst valgte at omgøre den.

Du kan høre Philippe Grandjean fortælle mere om hans arbejde med at forske i PFAS-forurening i dagens afsnit af ’Dato’.

Ifølge professor i miljømedicin Philippe Grandjean forbød Harvard ham at hyre medarbejdere og gøre brug af sine forskningsmidler.

I de seneste år har debatten om de giftige PFAS-stoffer fyldt mere og mere både internationalt og i Danmark.

Én af de stemmer, som har fyldt mest i debatten herhjemme, tilhører Phillippe Grandjean, der er en af Danmarks førende eksperter i PFAS-forurening.

Det er helt klart, at den forskning jeg har stået for ikke passede Harvard

Phillipe Grandjean, professor i miljømedicin, Syddansk Universitet

Foruden at arbejde som professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, var han indtil årsskiftet også adjungeret professor i miljømedicin på Harvard University.

Men efter mere end 20 års ansættelse på et af verdens mest prestigefyldte universiteter, skal Philippe Grandjean ikke længere forske i de sundhedsskadelige fluor-stoffer med sine amerikanske kollegaer.

Ifølge professoren selv skyldes det, at han ikke har lagt skjul på, at han ønsker at øge opmærksomheden om problemet og presse på for forbud, hvilket ikke stemmer overens med Harvards dagsorden.

– Jeg er ikke blevet fyret, men hvis der var nogle, der spurgte mig, om det ikke var en god ide at blive gæsteprofessor på Harvard, vil jeg sige, at jeg tror ikke, du vil blive tilfreds, fordi det kan være, at din dagsorden ikke stemmer overens med universitetets, siger han i dagens afsnit af TV 2s nyhedspodcast ‘Dato’.

Siden 2008, hvor Philippe Grandjean første gang blev opmærksom på de giftige PFAS-stoffer, har han været optaget af at få omverdenen, herunder myndighederne, til at tage problemet seriøst.

– Jeg kan videregive min viden og anbefalinger, og så håber jeg, at det trods alt vil føre til en eller anden form for gevinst, siger han.

Professoren ved dog godt, at der er en grænse for, hvor langt han kan gå i sin kritik og med sine anbefalinger.

For han vil gerne opretholde sin position som Syddansk Universitets neutrale forsker, der leverer holdbar dokumentation, som andre må tage stilling til.

Men det er bare ikke alle, der mener, at han gør det, når han for eksempel gang på gang stiller sig frem i medierne og sår tvivl om myndighedernes håndtering.

– Hvis jeg selv tager stilling til det, skal jeg passe på med, at jeg ikke overskrider den grænse, så jeg simpelthen forsøger at udbrede en politisk holdning snarere end videnskabelig dokumentation, lyder det fra Philippe Grandjean, der bagefter tilføjer:

– Jeg oplever, at jeg har modstandere – specielt i udlandet – der vil udlevere mig som værende politisk aktivist.

Det er du vel egentlig også?

– Jeg er ikke partipolitisk aktivist. Jeg har en holdning, som, jeg mener, er baseret på mit lægeløfte og min opfattelse af, hvad der er etisk forsvarligt. Men det er klart, at konsekvenserne af det naturligvis må blive politisk på et eller andet tidspunkt.

Noget tyder i hvert fald på, at Harvard til sidst mente, at Philippe Grandjean var blevet for aktivistisk i sin tilgang til PFAS-problemet.

Jeg vil sige, at de gjorde det umuligt for mig at fungere

Phillipe Grandjean, professor i miljømedicin, Syddansk Universitet

For selvom Philippe Grandjean står fast på, at han ikke er blevet fyret, men at begge parter i stedet er blevet enige om, at det er bedst, at deres veje skilles nu, gjorde universitet ifølge ham selv, hvad det kunne for at presse ham ud ad døren.

– Det er helt klart, at den forskning, jeg har stået for, ikke passede Harvard, og de forbød mig simpelthen at hyre medarbejdere. Jeg havde masser af forskningsmidler, men universitetet ville ikke lade mig bruge dem.

– Jeg vil sige, at de gjorde det umuligt for mig at fungere, fastslår han.

PFAS er syntetisk fremstillede fluorstoffer, som findes i mange varianter og har været brugt i alverdens produkter siden begyndelsen af 1950’erne.

De seneste år er der kommet stort fokus på, at stofferne er potentielt sundhedsskadelige og svært nedbrydelige.

Et af de kendte PFAS-stoffer er PFOS, der blandt andet er blevet brugt i brandskum. Dette stof menes at øge risikoen for kræft, forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodtryk, stofskiftesygdomme og svangerskabsforgiftning.

TV 2 har henvendt sig til Harvard University og forelagt dem kritikken. I et skriftligt svar skriver universitetet, at det ikke ønsker at kommentere på personalesager.

Det vil dog ikke være første gang, at det anerkendte universitet fratager en person forskningsmidler.

Det skete også for den tidligere direktør for Human Rights Watch Kenneth Roth i denne måned. Han havde fået bevilliget et studieophold på universitetet, men fik det frataget efter at have ytret kritik af Israel.

I kølvandet på beslutningen fulgte dog en storm af protester, hvorfor universitet til sidst valgte at omgøre den.

Du kan høre Philippe Grandjean fortælle mere om hans arbejde med at forske i PFAS-forurening i dagens afsnit af ’Dato’.

 

https://tv2.dk/

Relaterede artikler

Seneste nyheder