Overraskende mange danskere er i job: – Risikoen for et stort fald er bestemt til stede

Den danske beskæftigelse bliver ved med at overraske. I november steg antallet af lønmodtagere med 4300 personer, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, der kom fredag. Det betyder, at vi i september nåede op på 2.974.200 lønmodtagere i arbejde i Danmark, hvilket er ny rekord. Risikoen for et stort fald er bestemt til stede Las Olsen, cheføkonom i Dansker Bank Spørger man Nykredits cheføkonom Palle Sørensen, er det meget overraskende set i lyset af, af den danske økonomi spås til at nærme sig en opbremsning. – Vi så spæde svaghedstegn i dansk økonomi hen over sommeren, men beskæftigelsen er steget overraskende kraftigt de seneste måneder. Det tager åbenbart lang tid at tage luften ud af opsvinget – til trods for stigende renter og markant forværrede udsigter, siger han i en skriftlig kommentar. Tempoet vil dale i de kommende måneder Det er særligt i brancher som sundhed, socialvæsen, forsvaret og politi, at der er kommet flere i arbejde. Samtidig er der en mindre fremgang i blandt andet information og kommunikation, finansiering, forsikring og i industrien. Til gengæld kom der fra oktober til november cirka 600 færre ansatte på hoteller og restauranter, mens også rejsebureauer og rengøring gik tilbage. – Tempoet på arbejdsmarkedet vil formentlig dale de kommende måneder. Navnlig, fordi inflationen stadigvæk er så høj, at mange danskeres privatøkonomi lider. Det rammer med tiden aktiviteten og formentlig også beskæftigelsen i sidste ende, siger Palle Sørensen. Hos Danske Bank kommer cheføkonom Las Olsen med samme prognose. Man skal nemlig huske, påpeger han, at dagens tal er cirka to måneder gamle. – Der er sket en del siden, og virksomhederne melder selv, at de har tænkt sig at have færre ansatte i den kommende tid. Udgangspunktet er altså bare meget stærkt, som dagens tal endnu en gang sætter en tyk streg under, siger han. – Risikoen for et stort fald er bestemt til stede Mens antallet af lønmodtagere viser, hvor mange der er i arbejde, viser ledigheden, hvor mange af de jobparate danskere der står uden et job. Her har Danmarks Statistiks tal allerede vist en stigning i november, og på sigt vil også antallet af lønmodtagere begynde at dykke, forudser de to økonomer. Hos Danske bank forventer man i løbet af 2023 et fald i beskæftigelsen på cirka 40.000 personer. – Risikoen for et stort fald er bestemt til stede, når vi ser på, hvor hårdt ramt forbruget for eksempel ser ud til at blive, men omvendt er der altså også stadig mange virksomheder, der mangler arbejdskraft, siger Las Olsen. – Men vigtigst af alt, så ser vi formentlig ind i teknisk recession i Danmark i løbet af de kommende kvartaler. Det betyder flere konkurser, flere ledige og færre beskæftigede, lyder det fra Nykredits Palle Sørensen.

Inflationen er stadigvæk så høj, at mange danskeres privatøkonomi lider. Det vil snart ramme arbejdsmarkedet, forudser økonomer.

Den danske beskæftigelse bliver ved med at overraske.

I november steg antallet af lønmodtagere med 4300 personer, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, der kom fredag.

Det betyder, at vi i september nåede op på 2.974.200 lønmodtagere i arbejde i Danmark, hvilket er ny rekord.

Risikoen for et stort fald er bestemt til stede

Las Olsen, cheføkonom i Dansker Bank

Spørger man Nykredits cheføkonom Palle Sørensen, er det meget overraskende set i lyset af, af den danske økonomi spås til at nærme sig en opbremsning.

– Vi så spæde svaghedstegn i dansk økonomi hen over sommeren, men beskæftigelsen er steget overraskende kraftigt de seneste måneder. Det tager åbenbart lang tid at tage luften ud af opsvinget – til trods for stigende renter og markant forværrede udsigter, siger han i en skriftlig kommentar.

Det er særligt i brancher som sundhed, socialvæsen, forsvaret og politi, at der er kommet flere i arbejde.

Samtidig er der en mindre fremgang i blandt andet information og kommunikation, finansiering, forsikring og i industrien.

Til gengæld kom der fra oktober til november cirka 600 færre ansatte på hoteller og restauranter, mens også rejsebureauer og rengøring gik tilbage.

– Tempoet på arbejdsmarkedet vil formentlig dale de kommende måneder. Navnlig fordi inflationen stadigvæk er så høj, at mange danskeres privatøkonomi lider. Det rammer med tiden aktiviteten og formentlig også beskæftigelsen i sidste ende, siger Palle Sørensen.

Hos Danske Bank kommer cheføkonom Las Olsen med samme prognose.

Man skal nemlig huske, påpeger han, at dagens tal er cirka to måneder gamle.

– Der er sket en del siden, og virksomhederne melder selv, at de har tænkt sig at have færre ansatte i den kommende tid. Udgangspunktet er altså bare meget stærkt, som dagens tal endnu en gang sætter en tyk streg under, siger han.

Mens antallet af lønmodtagere viser, hvor mange der er i arbejde, viser ledigheden, hvor mange af de jobparate danskere der står uden et job.

Her har Danmarks Statistiks tal allerede vist en stigning i november, og på sigt vil også antallet af lønmodtagere begynde at dykke, forudser de to økonomer.

Hos Danske bank forventer man i løbet af 2023 et fald i beskæftigelsen på cirka 40.000 personer.

– Risikoen for et stort fald er bestemt til stede, når vi ser på, hvor hårdt ramt forbruget for eksempel ser ud til at blive, men omvendt er der altså også stadig mange virksomheder, der mangler arbejdskraft, siger Las Olsen.

– Men vigtigst af alt, så ser vi formentlig ind i teknisk recession i Danmark i løbet af de kommende kvartaler. Det betyder flere konkurser, flere ledige og færre beskæftigede, lyder det fra Nykredits Palle Sørensen.

  https://tv2.dk/