søndag, januar 29, 2023

Luxembourgsk socialdemokrat overtager efter skandaleramt EU-politiker

En af de sigtede i sagen er nu gået med til at fortælle myndighederne alt om skandalen.

Oprydningsarbejdet efter den opsigtsvækkende korruptionsskandale, som i den seneste tid har gennemrystet hele Europa-Parlamentet, fortsætter for fuld styrke.

I dag har europaparlamentarikerne valgt en ny næstformand efter den græske socialdemokrat Eva Kaili, som blev fjernet fra den prestigefyldte post for godt en måned siden, efter at det var blevet afsløret, at hun angiveligt havde spillet en af hovedrollerne i skandalen.

Det bliver den luxembourgske socialdemokrat Marc Angel, som overtager posten med 307 stemmer, og valget blev mødt med klapsalver fra plenarsalen i Strasbourg, hvor europaparlamentarikerne i denne uge er samlet.

Marc Angel, som vandt over henholdsvis Gwendoline Delbos-Corfield fra den grønne venstrefløjsgruppe og Annalisa Tardino fra højrefløjsgruppen ID, er kendt for sin kamp mod korruption. Og det arbejde kommer han til at fortsætte som næstformand.

Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, hilser her på den nye næstformand. Der er i alt 14 næstformænd i parlamentet. (Foto: © Julien Warnand, Ritzau Scanpix)

For skandalen, der brød ud i begyndelsen af december sidste år, efter at det belgiske politi havde beslaglagt mere end 11 millioner kroner under en række ransagninger i Bruxelles, spøger i den grad stadigvæk på gangene i Europa-Parlamentet. Og følelserne sidder fortsat langt ude på tøjet, når europaparlamentarikerne skal forholde sig til den.

– Man væmmes ved denne historie. Der er tale om en kvinde fra venstrefløjen, som har opgivet alle sine idealer til gengæld for kontanter, lød det i går fra den franske socialdemokrat Raphaël Glucksmann, der selv plejede at dele gruppeværelse med Eva Kaili, som har siddet i parlamentet i knap ni år.

Sigtet klar til at fortælle

Parlamentsformand Roberta Metsola tog i sidste uge hul på første del et større reformarbejde, som skal være med til at forhindre lignende skandaler i fremtiden, og det møder opbakning rundt om i parlamentet.

– Vi skal udstille dem, der er ansvarlige, og være ærlige over borgerne om det hykleri, der er blandt nogen kollegaer, lød det fra den konservative parlamentariker Vladimir Bilcik.

Udover Eva Kaili sidder tre andre personer, heriblandt hendes kæreste, Francesco Giorgi, og den tidligere europaparlamentariker Pier Antonio Panzeri, lige nu varetægtsfængslet i Belgien.

Den 44-årige græker Eva Kaili er sigtet for blandt andet at have deltaget i korruption og hvidvask af penge. Selv nægter hun sig skyldig. (Foto: © European Union 2022 – Source EP, Ritzau Scanpix)

De er sigtet for korruption, hvidvask af penge samt at have deltaget i et kriminelt netværk. Og det skulle angiveligt være oliestaten Qatar samt Marokko, der har forsøgt at bestikke sig til indflydelse i Europa-Parlamentet. Noget, begge lande tillige gange har afvist.

Der er fortsat en række ubesvarede spørgsmål i sagen, men meget tyder nu på, at der snart vil blive kastet lys på dem. I går kom det nemlig frem, at Pier Antonio Panzeri er gået med til at samarbejde med de belgiske myndigheder, der står for efterforskningen af sagen, for så til gengæld at få en strafnedsættelse.

‘En ødelagt mand’

Ifølge hans advokat, Marc Uyttendaele, har den forhenværende europaparlamentariker erkendt ”et strafferetligt ansvar”, og han vil nu ”fortælle alt, hvad han ved om sagen” – heriblandt sætte navne på de personer, der har deltaget i skandalen, samt hvilke lande, der har været involveret i den.

Derudover vil Pier Antonio Panzeri fortælle, hvordan den påståede kriminalitet har fundet sted.

Pier Antonio Panzeri er ifølge sin advokat ‘en ødelagt mand’. (Foto: © Stephanie Lecocq, Ritzau Scanpix)

Til gengæld kan han ifølge den belgiske føderale anklagemyndighed se frem til at få en kortere fængselsstraf samt en bøde. Derudover vil omkring 7,5 millioner kroner, som han angiveligt har fået i bestikkelse, blive konfiskeret.

– Det er vigtigt at forstå, at der er tale om en ødelagt mand, der ikke har meget tid tilbage at leve i, siger Pier Antonio Panzeris advokat ifølge BBC.

Både hans datter og kone sidder varetægtsfængslet i Italien som følge af sagen, og de står nu begge til at blive udleveret til Belgien. Derudover er en skattekonsulent, der arbejde for ham, ifølge nyhedsbureauet Reuters blevet anholdt i Italien tidligere i dag.

Eva Kaili har indtil videre nægtet sig skyldig i sagen, mens hendes kæreste, Francesco Giorgi, angiveligt skulle have erkendt sin skyld.

  https://www.dr.dk/nyheder/udland

Relaterede artikler

Seneste nyheder