søndag, januar 29, 2023

Jubel i Italien efter anholdelse af verdensberømt mafiaboss: ‘Han har brugt det meste af sit liv på at slå ihjel’

Det tog godt nok 30 år at få skovlen under ham, men anholdelsen af Matteo Messina Denaro er en symbolsk vigtig sejr, siger Europa-korrespondent.

Klapsalver fra folk på gaden og ros fra den øverste politiske top i Italien.

Sådan har reaktionen i Italien været, efter at en specialstyrke tidligere i dag fik fingrene i den berømte og berygtede mafiaboss Matteo Messina Denaro.

Efter at have været på flugt i 30 år blev han i løbet af formiddagen anholdt i Palermo på Sicilien i Italien.

Italiens premierminister, Giorgia Meloni, takker folkene bag anholdelsen. (Foto: © PRESIDENZA DEL CONSIGLIO HANDOUT, Ritzau Scanpix)

Kort tid efter lykønskede og takkede Italiens premierminister, Giorgia Meloni, specialstyrken.

– En stor sejr for staten, som viser, at den ikke giver op over for mafiaen, sagde hun blandt andet.

Blandt holdet bag anholdelsen var glæden over dagens fangst heller ikke til at tage fejl af. Videoer på de sociale medier viser bevæbnede betjente kramme hinanden og knytte næverne.

Flere end 100 mennesker var ifølge BBC involveret i anholdelsen.

Ifølge Anna Gaarslev, der er Europa-korrespondent i DR, kan Matteo Messina Denero betegnes som en “absolut topfigur” i et kriminelt netværk, der forsøger at undergrave den italienske retsstat.

– Det er en vigtig symbolsk sejr, at han nu er blevet anholdt, og politiet og retsvæsnet vil gerne vise det frem og sige: “Hey, det kan godt være, vi har været lang tid om det, men vi får jer til sidst”.

Matteo Messina Denaro er kendt som leder af den sicilianske mafia Cosa Nostra og sættes i forbindelse med en lang række sager, der handler om drab, alvorlig legemsbeskadigelse, narkotikasmugling og for at deltage i en kriminel organisation.

Denaro er i årevis blevet betragtet som den mest eftersøgte mand i Italien, og han har i en periode også været at finde på Forbes‘ liste over de 10 mest eftersøgte personer i verden.

Lederen af den sicilianske mafia Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro, har været på flugt i 30 år. I dag blev han anholdt. (Foto: © IGOR PETYX, Ritzau Scanpix)

En specialstyrke anholdt Matteo Messina Denaro i morges. Videoer på de sociale medier viser, at de fejrer det med jubel, kram og klap. (Foto: © ALESSANDRO FUCARINI, Ritzau Scanpix)

Her bliver Matteo Messina Denaro kørt væk. Han blev anholdt på Sicilien i hovedbyen Palermo. (Foto: © IGOR PETYX, Ritzau Scanpix)

1 / 3
Lederen af den sicilianske mafia Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro, har været på flugt i 30 år. I dag blev han anholdt. (Foto: © IGOR PETYX, Ritzau Scanpix)
1 / 3
En specialstyrke anholdt Matteo Messina Denaro i morges. Videoer på de sociale medier viser, at de fejrer det med jubel, kram og klap. (Foto: © ALESSANDRO FUCARINI, Ritzau Scanpix)
2 / 3
Her bliver Matteo Messina Denaro kørt væk. Han blev anholdt på Sicilien i hovedbyen Palermo. (Foto: © IGOR PETYX, Ritzau Scanpix)
3 / 3

Har formentlig boet i nærområdet

Anholdelsen af Matteo Messina Denaro skete ved en privatklinik i Palermo.

Mafiabossen befandt sig inden anholdelsen på klinikken, hvor han modtog en terapeutisk behandling. Det oplyser chefen for den særlige enhed under det italienske Carabinieri, der anholdt mafialederen.

Her er det mug shot – eller på dansk forbryderfoto – der i dag er blevet taget af Matteo Messina Denaro (Foto: © CARABINIERI HANDOUT, Ritzau Scanpix)

Og alt tyder på, at Matteo Messina Denaro har været omringet af mennesker, der har hjulpet ham, lyder det fra Gert Sørensen, der er lektor emeritus i italiensk historie og kultur på Københavns Universitet.

– Han har været indlagt på klinikken i Palermo og har tilsyneladende været der et par gange inden for de seneste år på grund af en kræftsygdom. Det vidner om, at han har levet i området omkring Palermo og ikke været på flugt ude i verden. Han har kunne overleve i sit velkendte miljø, fordi nogen har hjulpet ham med ikke at blive identificeret, vurderer han.

Da Matteo Messina Denaro efterfølgende blev ført væk i bil, klappede flere indbyggere i Palermos gader af specialstyrkernes indsats. Det viser videoer på de sociale medier. Måske for at anerkende det arbejde, der ligger bag sådan en anholdelse – eller måske for at indikere en tydelig afstandtagen til mafiaen i Italien.

Hvem eller hvad er den italienske mafia?

Den organiserede mafia-kriminalitet i Italien er opdelt i mindst fire forskellige grupperinger.

De største grupperinger er: Cosa Nostra fra Sicilien, Ndrangheta fra Calabrien og Camorra fra Napoli.

Mafiakriminaliteten består især af hvidvaskning af penge og narkotikahandel. De er dog blandt andet også involveret i korruption, salg af våben, organiseret prostitution, affaldstransport og pengeafpresning.

Man vurderer, at Ndrangheta står bag store dele af indsmuglingen af den kokain, der sniffes i Europa.

Flere betegner samlet set mafiaorganisationerne i Italien som landets største “virksomhed”. De enorme summer, som mafiaen er i besiddelse af, giver dem en magtfuld position, hvor de blandt andet kan tilføre likviditet til virksomheder. Mafiaen er også kendt for at afpresse og true virksomhedsejere.

Mafiaen i Italien har eksisteret siden 1800-tallet. Den opstod på Sicilien.

Kilder: Europol, Kristeligt Dagblad og ABC News og Historienet.dk

Premierminister Meloni er ikke bleg for at kalde dagen i dag for en festdag, mens Anna Gaarslev betegner anholdelsen som en stærk – meget langsom – fortælling om retfærdighed.

– Denaro har brugt det meste af sit liv på at slå ihjel eller få andre til at gøre det. Han er født ind i den sicilianske mafia og har brugt sin tid på at undergrave retsstaten, siger hun.

Og så var han én af bagmændene i drabet på en 12-årig dreng, der i 1993 blev kidnappet, i et forsøg på at afholde drengens far fra at afgive vidneforklaring mod mafiaen.

– Det er en af de mest grusomme gerninger i Italiens kriminalhistorie. Denaro var med til at holde drengen skjult i flere år, og til sidst blev han slået ihjel og hans lig opløst i syre, siger Anna Gaarslev.

Matteo Messina Denaro befinder sig lige nu i politiets adresse på en ukendt adresse.

Kunne “fylde en hel kirkegård” med ofre

60-årige Matteo Messina Denaro blev i 2002 dømt in absentia – altså uden at han selv var til stede – til en livstidsdom for sin rolle i to mord i 1992 på dommerne Paolo Borsellino og Giovanni Falcone.

Giovanni Falcone var et forbillede for Italien i kampen mod mafiaen. Han, hans hustru og hans tre livvagter blev dræbt på Sicilien i deres bil ved en voldsom bombeeksplosion.

Det her betyder ikke, at mafiaens magt er slået ud i Italien – slet ikke.
Anna Gaarslev – Europakorrespondent

Derudover er mafiabossen kendt for også at have været involveret i en række andre drabssager, som blandt andet involverer bombeangreb i flere italienske byer.

Og ifølge BBC har Denaro engang åbenlyst pralet med, at han kunne “fylde en hel kirkegård” med alle sine ofre.

Matteo Messina Denaro er mange gange blevet betragtet som symbolet på den italienske stats manglende evne til at få ram på mafiaens topchefer, og anholdelsen ændrer ikke på, hvor magtfuld mafiaen i Italien er, mener både Anna Gaarslev og lektor Gert Sørensen.

– Det her betyder ikke, at mafiaens magt er slået ud i Italien – slet ikke. Den lever og trives mange steder i bedste velgående, siger korrespondenten.

– Mafiaen er en struktur, der er dybt forgrenet i det italienske samfund – og som også arbejder internationalt. Det netværk forsvinder ikke, selvom der sker en anholdelse. Mafiaen har altid været tilpasningsdygtig – også i de tilfælde, hvor markante skikkelser er blevet anholdt, siger Gert Sørensen.

Politiet har længe forsøgt at finde mafiabossen. Som et led i det har de blandt andet computergeneret flere billeder af den nu anholdte mafialeder i et forsøg på at illustrere, hvordan han ser ud. (Foto: © ho, Scanpix Denmark)

I løbet af de seneste 30 år er det lykkedes politiet at få fat i mange af Matteo Messina Denaros tætte allierede – blandt andre hans søster – men først i dag var det altså hovedpersonen selv, der blev lagt i håndjern. Det er uvist, hvor aktivt han været en del af mafiaen, mens han har været eftersøgt, men ifølge flere medier har han udstukket flere ordre.

Vil du vide mere om mafiaen i Italien?

Se herunder en Horisont om anklager Nicola Gratteri, der er kommet på mafiaens dødsliste, fordi han forsøger at sende mere end 300, der er en del af det kriminelle netværk i fængsel.

  https://www.dr.dk/nyheder/udland

Relaterede artikler

Seneste nyheder