tirsdag, marts 21, 2023

Indkasserede Spanien mål med vilje? ‘Ikke kønt for sporten’, siger håndboldchef

DHF’s sportschef Morten Henriksen føler med Polen, som er ude af håndbold-EM, men udfaldet af kampen mellem Spanien og Tyskland er svært at undgå, siger han.

Der udspillede sig triste scener mod slutningen af gruppekampen mellem Tyskland og Spanien ved EM i håndbold onsdag aften.

Det mener Morten Henriksen, sportschef ved Dansk Håndbold Forbund, DHF, i kølvandet på opgøret, som spanierne vandt 23-21.

Forskellen på to mål betød nemlig, at Tyskland kom med videre i stedet for Polen, og det passede spanierne rigtig godt, da de havde tabt til Polen og med Tysklands avancement kunne tage to point med til mellemrunden.

Da Tyskland reducerede til 23-21 kort før tid, jublede spanieren Paula Argos tilsyneladende inde på banen. Og på kampens sidste angreb undlod spanierne at afslutte.

– Det er ikke kønt for sporten, men det er en risiko, der ikke kan undgås til en slutrunde, fortæller Morten Henriksen til Ritzau.

Polens landstræner Arne Senstad slår ud med armene under nederlaget til Montenegro. På sin hjemmeside konstaterer Polens Håndboldforbund, at Spanien ikke så ud til at gå helhjertet efter en scoring ved stillingen 23-20. (Foto: © Boris Pejovic)

‘Tyskland nød godt at Spaniens gave’

På sin hjemmeside konstaterer Polens Håndboldforbund, at Spanien ikke så ud til at gå helhjertet efter en scoring i kampens slutning.

– Ved 23-20 havde Spanien bolden, og Maitane Echeverria kastede den væk på en måde, der ikke indikerede, at hun ønskede at score. Tyskland nød godt af gaven fra den spanske fløj, som scorede mål nummer 21, skriver forbundet.

Den danske sportschef Morten Henriksen kan godt forstå Polens frustration. Polakkerne var kommet videre og endda med to point, hvis Spanien havde holdt føringen på tre mål eller mere, som tilfældet var med et minut tilbage af kampen.

Hvis ret skal være ret, kunne Polen have hjulpet sig selv ved at vinde nogle flere kampe og derved ikke være afhængig af Spaniens resultat, siger Morten Henriksen.

Det havde dog været rimeligt at forvente en bedre håndtering af kampen fra spansk side.

– Hvis vi skal være helt ærlige, så kan man sige, at den måde, de sluttede kampen på, kunne de måske godt for sportens renommé have gjort på en lidt pænere måde – sagt på en meget moderat måde, mener Morten Henriksen.

Det erklærer Helle Thomsen, DR Sportens håndboldekspert, sig enig i. Hun kalder situationen mellem Tyskland og Spanien for ekstremt ærgerlig, men påpeger, at den var svær at undgå.

– Vi må erkende, at disse spillere ofrer alt for deres sport, hvorfor man vil have det bedst mulige scenarie med videre til mellemrunden. Man kunne dog godt have ønsket, at Spanien havde opført sig anderledes og undladt at udstråle så meget glæde, når tyskerne scorer, siger Helle Thomsen.

Der er ikke nogen beretninger fra EM-kampen mellem Spanien og Tyskland, som fører til en sag, oplyser Det Europæiske Håndboldforbund, EHF. (Foto: © Savo Prelevic)

Der findes mulige løsninger, men…

DHF’s sportschef Morten Henriksen er dog ikke oppe i det røde felt, fortæller han.

Ved fodboldslutrunder afvikles de sidste gruppekampe oftest samtidig, men her har håndboldsporten ofte sværere vilkår logistisk, forklarer Morten Henriksen. Han henviser til, at der ofte ikke er to brugbare arenaer i umiddelbar nærhed mange steder.

En mulig løsning på problematikken kunne være, at man benyttede sig af et knockoutsystem i stedet for en mellemrunde, men det er kommercielt ikke en mulighed, vurderer han.

– Det giver bedre muligheder for billetsalg og sikrer, at de store nationer, som trækker mange tv-seere, kan komme lidt længere i turneringen, siger DHF-sportschefen.

DR Sportens håndboldekspert stemmer i. Ifølge Helle Thomsen har folkene bag diverse turneringsplaner ganske givet nogle andre forslag, men for hende at se, bør man spille de sidste gruppekampe på samme tid.

– Danmarks gruppekampe blev eksempelvis spillet i Celje, hvor der kun var én hal. Men det punkt skal der arbejdes på, for selvom det ikke er let, skal vi undgå at holdene kan spille efter hinandens resultater, forklarer Helle Thomsen.

Det Europæiske Håndboldforbund, EHF, har ikke tænkt sig at undersøge kampens sidste minut, oplyser forbundet til Ritzau.

Det vides endnu ikke, om Polens Håndboldforbund har tænkt sig at klage over afslutningen.

 

Relaterede artikler

Seneste nyheder