mandag, juli 15, 2024

Hvad er spåntagning?

Til bearbejdning af emner findes der i dag rigtig mange forskellige muligheder. Her er spåntagning en meget almindelig bearbejdningsproces til fremstilling af emner i metal og plast. Men hvilke muligheder er der inden for spåntagning, og hvad kan man fremstille ved brug af det? Læs med i denne artikel og bliv klogere.

Spåntagning fjerner materiale effektivt

Spåntagning er en effektiv og fleksibel bearbejdningsproces, hvor man fjerner materialer fra et emne ved hjælp af skærende værktøjer. Det kan både gøres manuelt, men også ved hjælp af CNC. CNC spåntagning bliver i stedet styret af en computer, der, ved hjælp af nogle tegninger, fremstiller det ønskede resultat. Det kan anvendes til mange forskellige materialer, herunder metaller som stål, rustfrit stål, aluminium og messing, men samtidig også blødere materialer såsom træ og plast.

De tre mest normale bearbejdningsmetoder inden for spåntagning er:

  • Fræsning til fremstillingen af emner med plane flader, kanter og hjørner.
  • Drejning til fremstilling af symmetriske og afrundede emner.
  • Boring til fremstillingen af huller i specialemner.

Fordelen ved at benytte sig af spåntagning er, at man kan få simple og komplekse emner produceret med en ekstremt høj præcision og høj styrke. Disse emner kan variere i mange størrelser – alt fra flere meter ned til millimeters størrelse, der dermed giver plads til fleksibilitet.

Hvad kan man fremstille med spåntagning?

Netop fordi at fleksibiliteten med spåntagning er stor, da er det i princippet muligt at fremstille næsten hvad som helst. Det er selve materialets form og størrelse, som sætter grænsen, men de mest typiske fremstillinger er ting som tandhjul, afstandsklodser, bøsninger og meget mere. Som nævnt tidligere kan dette gøres manuelt eller via CNC. Med CNC er man sikret et mere ensartet resultat hver gang, hvis du eller din virksomhed skal have lavet flere af samme emne. Hertil bliver computeren programmeret efter jeres egne tegninger, så man kan fremstille emner lige præcis, som man ønsker.

Få hjælp af en professionel samarbejdspartner

Du eller din virksomhed kan med fordel samarbejde med en professionel virksomhed, hvis i står og skal bruge hjælp til fremstilling af bestemte eller specifikke emner. Her kommer Nymark & Fogh Teknik ind i billedet, der tilbyder spåntagning i høj kvalitet til fordelagtige priser ved hjælp af deres moderne maskinpark.

Previous article
Next article

Relaterede artikler

Seneste nyheder