mandag, december 4, 2023

Hjulmand håber på stor opbakning trods Qatar-værtskab: ‘Man skal ikke have dårlig samvittighed over at se VM’

Det danske fodboldlandshold rejser tirsdag til VM i Qatar.

Tirsdag letter et fly fra Kastrup Lufthavn med destinationen Qatar.

Med om bord er 26 danske landsholdsspillere, der sammen med spillerne fra 31 andre nationer de næste mange uger skal dyste om, hvem der den 18. december kan løfte VM-trofæet.

Med på flyet er også den danske landstræner Kasper Hjulmand, som inden afrejsen mod Qatar kom med en klar opfordring til de danske fodboldfans.

For uagtet den kritik, der er af værtslandet, skal det ifølge landstræneren ikke afholde danskerne fra at tænde tv’et eller samle sig til et storskærmsarrangement og lade sig begejstre af fodbolden.

– Det er okay at følge landsholdet, når vi spiller. Jeg tror ikke, det rykker et komma, hvis man slukker fjernsynet, siger Kasper Hjulmand.

– Det skal selvfølgelig stå folk frit for, men man skal ikke have dårlig samvittighed over at se VM og støtte det danske landshold.

Landstræner Kasper Hjulmand gav mandag en kort status inden afrejsen til VM i Qatar. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Qatar blev tildelt VM-værtskabet tilbage i 2010. Siden er kritikken haglet ned over både Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, for i første omgang at tildele værtskabet til Qatar, og siden hen værtsnationen selv for alt fra manglende overholdelse af menneskerettigheder til kritisable forhold for de migrantarbejdere, som har opført de stadioner, som VM-kampene skal spilles på.

Den danske landstræner forstår godt og er enig i kritikken, men han fortæller også, at han nu retter fokus på det sportslige.

– Problemet er, at fodbolden bliver brugt til løftestang for storpolitik. Fodbold i sig selv er det mest fantastiske til at samle mennesker, men at den her slutrunde ligger, hvor den gør, er en fejl.

– Men der er også blevet gjort er godt stykke arbejde i at belyse de problemer, der er ved dette VM. Mine børn sidder og snakker om menneskerettigheder, som de måske ikke har gjort før, og det tænker jeg også, at mange andre mennesker gør, og det er også vigtigt at nævne.

– Men nu er vi et sted, hvor jeg ligger det til side og fokuserer på det, som er mit arbejde, nemlig at forberede landsholdet til at spille fodbold, siger Kasper Hjulmand.

Her spiller Danmark gruppekampe ved VM

Tirsdag den 22. november klokken 14.00:

Danmark – Tunesien (DRTV og DR1)

Lørdag den 26. november klokken 17.00:

Frankrig – Danmark (TV2)

Onsdag den 30. november klokken 16.00:

Australien – Danmark (DRTV og DR1)

Se hele sendeplanen fra VM her.

Mindre dansk opbakning på tribunerne

Det er ikke kun den danske landstræner, som har betænkeligheder ved den kommende slutrunde. Også de danske fans har fået noget at tænke over.

Blandt andet har Udenrigsministeriet givet karakteren gul til Qatar, hvilket betyder, at man som besøgende skal være ekstra forsigtig.

Det kommer da heller ikke til at flyde med danske fans til VM-slutrunden. Ifølge Dansk Boldspil-Union, DBU, var der i slutningen af oktober solgt 700-800 billetter til danske fans til hver af gruppekampene mod Tunesien, Frankrig og Australien.

Langt fra den rød-hvide invasion man så til EM i 2021, hvor flere tusinde danske tilskuere så Danmarks ottendedelsfinale mod Wales i Amsterdam og kvartfinalen mod Tjekkiet i Baku.

Der var masser af danske tilskuere til i Amsterdam, da Danmark spillede kvartfinale mod Wales ved EM i 2021. (Foto: © JustPicturesPlus via www.imago-i, imago images/Just Pictures)

Og selvom den danske anfører Simon Kjær elsker opbakningen fra de danske fans, forstår den 33-årige landsholdsspiller godt, at flere fans vælger at blive hjemme.

– Selvfølgelig er det ærgerligt, at vi ikke kommer til at få den opbakning, som vi har oplevet tidligere, men der er mange ting, som spiller ind, og det har vi fuld forståelse for.

Men selvom stadionerne i Qatar ikke bliver badet i rød og hvidt, tvivler landsholdets anfører ikke et sekund på opbakningen fra de danske fans. Og selvom den er flere tusinde kilometer væk, så rammer den alligevel landsholdet.

– Vi ved, der kommer til at være arrangementer og kæmpe støtte hjemme i Danmark, og folk skal ikke være i tvivl om, at vi godt ved, hvor stor opbakningen er, og hvor meget folk glæder sig til den her slutrunde. Og det sætter vi kæmpe pris på.

VM i Qatar sparkes i gang søndag den 20. november, når værtsnationen spiller mod Ecuador klokken 17.00. Danmark spiller første kamp tirsdag den 22. november klokken 14.00 mod Tunesien, og du kan følge den på DR1 og DRTV.

 

Relaterede artikler

Seneste nyheder