mandag, juli 15, 2024

Guide: Alt du bør vide, når du planter hæk

Som husejer er det ikke unormalt at plante en hæk eller to i den tid, du bor i huset.

En hæk løber som regel enten omkring husets have eller langs indkørslen, og den er rigtig god til at give privatliv og til at forhindre vinden.

Denne artikel giver dig et indblik i, hvordan du planter en hæk på din ejendom, og hvilken hæk der passer helt perfekt i det danske klima.

Avnbøg hækken

En yderst populær hæk, der dækker omkring de flestes haver, er avnbøg hækken. Denne hæk har ovalformede blade, og så er den meget vindfør og holder til både klipning og hård beskæring. Hvis du vælger en avnbøg hæk, er du sikret en flot og hårdfør hæk, der passer perfekt til det danske vejr.

Bladene på hækken bliver siddende hele året, dog falmer de i efteråret og forbliver falmede vinteren over – men den bliver altid grøn igen. Avnbøg hækken er en sikker vinder omkring dit hus, din have eller langs din indkørsel.

De 4 trin til plantningen af din avnbøg hæk

Der er i alt 4 trin, du bør følge, når du skal plante din avnbøg hæk. Det er 4 simple trin, og du kan være sikker på, at uanset hvilken hæk du skal plante, vil disse 4 trin gøre sig gyldige for plantningen.

1: Tag målene for din kommende hæk

Det første, du skal gøre, inden du planter avnbøg hækken, er at tage mål for, hvor den skal plantes. Stik 2 solide pinde i jorden, én ved hækkens start og én ved hækkens slut, og spænd derefter en snor mellem de to pinde. Nu har du et udkast til, hvor din hæk skal være, og kan dermed også måle, hvor mange meter du skal plante på.

2: Tag de første spadestik

Find spaden frem, og grav en rende langs den snor, du har spændt mellem pindene. Bredden skal gerne være omkring 30-40 cm, og dybden består af et øjemål på to spadestik. Sørg gerne for, at ukrudt, store sten og ældre rødder bliver gravet med op, så jorden er ren og klar til de nye rødder.

3: Så skal der plantes

Tag en plante af gangen, og stil den i renden, så rødderne breder sig rigtigt ud. Med den anden hånd skovler du lidt af den lerede jord ned til planten, og dernæst muldjorden, så den står stabilt, men ikke er dækket helt endnu. Sørg for at ryste planten lidt, når du hælder den første jord ned, så der kommer godt med jord mellem rødderne.

Brug et målebånd, eller en målepind til at måle afstanden mellem hver plante – når alle planter er placeret stabilt i renden, hældes resten af jorden på.

4: Vand

Når du har målt op, gravet renden og plantet alle planterne, er det tid til at vande din nye avnbøg hæk – og så er det blot at vente på, at din nye avnbøg folder sig ud og gror en masse blade.

Se hele udvalget af hækplanter hos Gug Planteskole, som er en af Danmarks største planteskoler med over 20.000 forskellige planter, træer, buske og tilbehør. Gug Planteskole ligger i Aalborg i Nordjylland, hvor du også er velkommen til at kigge på forbi Indkildevej 17, 9210 Aalborg SØ eller ringe på 9814 0858

Relaterede artikler

Seneste nyheder