fredag, april 19, 2024

Forurening, allergier og mere: Derfor bør du udskifte kabinefilteret i din bil

Det er tydeligere end nogensinde før, at den globale opvarmning vil få store konsekvenser for vores alles liv fremadrettet – og det lader desværre ikke til, at verdenslederne tager det helt så alvorligt, som forskningen viser, at de bør.

For almindelige mennesker er det derfor vigtigt at gøre, hvad vi kan i vores hverdag for ikke blot at skåne miljøet, men også os selv. Er du bilejer, er et kabinefilter i topkvalitet en investering, du vil blive glad for i det lange løb. Er du ikke bekendt med, hvad det er, og er du i tvivl om, hvornår, hvordan og hvorfor, du skal skifte det? Så kan du læse mere om det her i artiklen.

Hvad er et kabinefilter – og hvorfor har du brug for det?

Lad os starte med ganske kort at gennemgå, hvad det overhovedet er for en bildel, vi har med at gøre. Kabinefilteret bliver også kaldet et pollenfilter eller et kabineluftfilter, og som navnet antyder har det til formål at rense den luft, der kommer ind i din bil udefra.

Med det rette kabinefilter sikrer du dig altså, at luften, du indånder, mens du kører, er ren og sund for dig og dine passagerer – og at du ikke får snavs, bakterier, pollen, udstødningsgasser, sod, bremsestøv og lignende ind i bilen.

Hvornår skal du skifte din bils kabinefilter?

Du får selvfølgelig kun denne grundige filtrering, hvis du sørger for at holde dit kabinefilter ved lige og opdatere det, når det er nødvendigt. Som du kan læse på listen med tips til vedligeholdelse af kabinefiltre på siden autodele24.com, er der meget, du kan gøre for at forlænge dit filters levetid – som f.eks. så vidt muligt at undgå mudrede veje. Afhængigt af, hvilken type filter og bilmodel du har, vil levetiden ligge et sted imellem 15.000-20.000 km.

Men selv, hvis du passer godt på dit filter og vælger det rigtige, vil det ikke vare for evigt. På listen over grunde til, at du bør udskifte kabinefilteret i artiklen dinebildeler.no, finder du f.eks., at ruderne vil begynde at dugge oftere, at bilen vil lugte ubehageligt og selvfølgelig, at du vil udsætte din krop for væsentligt flere forurenende gasser.

Derudover kan et slidt filter også påvirke køle- og varmefunktionernes effektivitet, da dårligere luftcirkulation i bilen gør det sværere at regulere temperaturen, samt resultere i hovedpine, koncentrationsbesvær og i nogle tilfælde endda allergier.

Skifte kabinefilter i bilen

Hvem skal især være opmærksom på at skifte kabinefilter?

Nu, vi er ved det, så skal særligt allergikere være ekstra opmærksomme på at få skiftet deres kabinefilter i god tid. Over tid vil filtret nemlig blive tilstoppet og slidt, hvilket desværre betyder, at det vil blive sløvere til at fange pollen.

Derfor vil mange fagfolk anbefale allergikere at skifte deres kabinefilter så snart, de mistænker det for at være slidt – som en tommelfingerregel en gang om året, meget gerne op til sommersæsonen.

Hvilke slags kabinefiltre findes der – og kan du skifte det selv?

Du har flere forskellige muligheder at vælge imellem, når du skal skifte dit kabinefilter, både når det kommer til pris og funktion. For almindelige, ikke-følsomme personer vil et standardfilter som regel fungere fint, da det holder pollen, støv og andre alment generende partikler ude af bilen.

Er du allergiker eller lidt mere følsom, kan du også vælge et kulfiberfilter, som ud over ovenstående også skåner dig for udstødningsgasser, ubehagelige lugte udefra, giftige gasser og partikler – eller vælge at gå all in med et bio-funktionelt filter, også kendt som et allergifilter. Med et lag af polyphenol frasorterer det alt, der hedder allergener, bakterier og skimmelsporer og er altså det sikre valg for de ekstra følsomme.

Hvis du er villig til at læse op på, hvordan man gør, kan du sagtens lære at skifte dit kabinefilter selv. For nogle bliver det dog lige lovligt teknisk, især hvis filteret sidder i motorrummet – og skal bilen alligevel til serviceeftersyn, kan du nemt spare dig selv besværet med at vælge den rigtige model og skifte det ved bare at bede mekanikeren om at gøre det i samme ombæring.

Relaterede artikler

Seneste nyheder