mandag, oktober 2, 2023

Fodboldfans lavede bål på stadion og slog kontrollører

Post Content

Politiet kalder fodboldfans’ optræden “skammelig og skandaløs”, efter FC Midtjylland i aftes tabte 3-1 i ottendedels-finalen af Pokalturneringen mod Viborg FF på Energi Viborg Arena.

En gruppe fra FC Midtjyllands fanskare samlede skrald og papkrus sammen og satte ild til det hele.

Energi Viborg Arenas egne kontrollører kom løbende for at slukke ilden med skumslukkere, men de blev ifølge politiet slået og sparket af fodboldfansene.

Politiet kigger nu videoovervågningen igennem for at finde frem til de 30-40 FCM-fans, der stod bag episoden, som operationel leder hos Midt- og Vestjyllands Politi, Henrik Glintborg, kalder helt usædvanlig.

– Jeg har aldrig oplevet det før, og jeg har beskæftiget mig med fodbold i rigtig mange år.

Udenfor stadion var der også ballade. Her lavede FC Midtjyllands fans hærværk og angreb politiet med kasteskyts.

FC Midtjylland har meldt ud, at man ærgrer sig over balladen, og at fodboldklubben er klar til at hjælpe politiet med at finde frem til de skyldige.

De seneste fem uger har det første hold af ukrainske soldater fået træning af danske intruktører fra Forsvaret i Storbritannien. Nu er de færdiguddannet, skriver Forsvaret på sin hjemmeside.

De færdiguddannede soldater er nu rejst tilbage til Ukraine.

– Læringskurven hos ukrainerne har været stejl, og efter fem ugers træning er ukrainerne gået fra at være rekrutter til soldater og har nået et rigtigt fint træningsresultat, siger Michael Frandsen, som er chef for Forsvarets uddannelsesstøtte til Ukraine, i meddelelsen.

De er blevet trænet i våbenhåndtering, førstehjælp og krigens love.

Det er Storbritannien, som står for at koordinere den internationale træning af ukrainere.

Det danske træningsbidrag består af soldater fra Hæren, Søværnet, Flyvevåbnet og Hjemmeværnet og flere styrelser under Forsvarsministeriet.

Anklagere fra Sveriges Nationale Sikkerhedsenhed har rejst tiltale mod to mænd for grov spionage på vegne af Rusland.

Det skriver den svenske anklagemyndighed i en pressemeddelelse.

Mange oplysninger holdes hemmelige, og anklagerne vil derfor have begrænsede uligheder for at tale om efterforskningen, skriver anklagemyndigheden, som understreger sagens alvor.

– Det har været en kompleks efterforskning af en meget vanskelig forbrydelse, og mistanken vedrører meget alvorlig kriminalitet rettet mod Sveriges efterretnings- og sikkerhedssystem. Forseelsen er alvorlig, fordi det drejer sig om forhold, der har stor betydning, siger chefanklager Per Lindqvist.

– De oplysninger, der er erhvervet, videregivet og videregivet uden autorisation, kan ved at nå frem til en fremmed magt være til skade for Sveriges sikkerhed.

De to tiltalte har siddet varetægtsfængslet siden henholdsvis september og november sidste år, 2021.

Som det første parti i dag er Enhedslisten med politisk ordfører Mai Villadsen i front gået ind til forhandlinger med den kongelige undersøger, Mette Frederiksen (S).

Villadsen er klar til at diskutere det rød-grønne flertal.

– Jeg kommer til at gentage i dag, at der er et rødt-grønt flertal i Folketinget, som Mette Frederiksen bør benytte sig af, i stedet for at gå til højrefløjen, siger hun.

– Vi har mapperne fyldt med gode argumenter for, hvorfor Mette Frederiksen bør lave et rød-grønt flertal.

Kommentaren kommer, efter Mai Villadsen i går til Jyllands-Posten sagde, at hun er klar til at vælte regeringen, hvis Mette Frederiksen og Socialdemokratiet beslutter at danne regering med Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne.

I årets første tre kvartaler er der indvandret flere til Danmark, end der gjorde, når man kigger på indvandringen for hele året i 2017 til 2021.

Det skyldes i høj grad indvandring af ukrainske statsborgere. Det skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

I tredje kvartal af 2022 var der 36.264 indvandringer til Danmark – 13 procent af dem var ukrainske statsborgere.

Det er et fald fra andet kvartal, hvor 56 procent af indvandringerne var ukrainske statsborgere.

Til sammenligning udgjorde ukrainske statsborgere kun seks procent af indvandringerne i tredje kvartal sidste år.

Men selv om ukrainske statsborgere er med til at drive stigningen i indvandringen, stiger udvandringen også.

I tredje kvartal i år steg udvandringen med 29 procent i forhold til samme periode sidste år.

/ritzau/

To bomber fra Anden Verdenskrig blev fundet på en mark ved Sønderborg lørdag den 29. oktober. Og nu vil man være helt sikker på, at der ikke findes flere i området. Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Derfor intensiverer ammunitionsrydningstjenesten EOD fra på mandag deres arbejde.

– Vi indsætter flere medarbejdere fra mandag for hurtigst muligt at få afklaret, om der skulle være flere bomber i området. Det skal vi have afklaret, før vi kan foretage en kontrolleret sprængning af de to bomber, der er fundet. Området er på knap fem hektar, så det er en tidskrævende opgave, forklarer major Peter Jegsen fra EOD.

Han påpeger samtidig, at det ikke haster med at gennemføre sprængningen, da situationen lige nu er ufarlig. Det er vigtigere at få gjort arbejdet på den rigtige måde med færrest mulige gener for omgivelserne.

Bomberne stammer fra et Halifax-fly, der styrtede ned under krigen, og de har derfor befundet sig i området i omkring 80 år.

Området er fortsat afspærret, og politiet opfordrer borgerne til at holde sig væk.

Fra den 1. november lukkede netbankerne for brugen af NemID, og det har sat sit aftryk på ventetiden hos borgerservice til at få hjælp til MitID. Det skriver Politiken.

Den gennemsnitlige ventetid har ellers været faldende fra august til oktober til ni-ti dage. Men den seneste uge er ventetiden kommet op på 16 dage.

Kommunernes Landsforening begrunder stigningen med, at flere borgere har efterspurgt hjælp, efter at der er blevet lukket for adgang med NemID.

Desuden spiller folketingsvalget også en rolle, da mange af de ansatte har været optaget af valghandlingen.

Finanstilsynet har påbudt bankerne at stoppe brugen af NemID’s papnøglekort. Derfor har bankerne valgt helt at lukke for brugen af NemID.

Fredag morgen dansk tid har Kinas Nationale Sundhedskommission opdateret sine coronarestriktioner.

Det betyder blandt andet, at antallet af karantænedage for indrejsende i Kina skæres ned fra syv til fem dage i regeringsgodkendte faciliteter, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Karantænedagene for nære kontakter skæres med samme antal dage.

Udmeldingen om de lempede regler fik tilsyneladende Hongkongs Hang Seng-indeks til at stige kraftigt, mens også rejserelaterede aktier som China Eastern Airlines og det toneangivende CSI 300-indeks i Shanghai stiger.

Kina har holdt en stram coronapolitik, hvor målet er ingen eller så lidt coronaspredning som muligt.

Trods de mindre strenge krav til karantæne, som Kinas Nationale Sundhedskommission har indført, har myndighederne strammet restriktionerne andre steder.

Det sker ifølge Ritzau, da antallet af smittetilfælde i Kina er det højeste i flere måneder – det er dog stadig en lille stigning, der ses, hvis man sammenligner det internationalt.

En ny lov er blevet vedtaget i den europæiske union, EU, i Bruxelles.

Loven skal forpligte landene til at udvide skovarealer, moser og anlægge andre former for dræn-løsninger, som kan absorbere – altså optage – CO2, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Der skal opstilles bindende mål for alle 27 EU-medlemmer, herunder Danmark, som gradvist skal øge optagelsen og reducere udledningerne af CO2.

Som det ser ud nu, skal EU-landene sikre, at de kompenserer CO2-udledninger fra arealanvendelse og skovbrug ved at fjerne mindst den tilsvarende mængde af kulstof.

Med den nye lov skal der fra 2026 fjernes mere CO2, end der udledes.

Loven kan ifølge Reuters medvirke til, at EU kan reducere nettodrivhusudledningen med næsten 57 procent inden 2030 fra 1990-niveauet – lige nu er målet at reducere 55 procent.

Den 28. januar 1986 oplevede Nasa en af de største nedture i den amerikanske rumfartshistorie.

73 sekunder efter rumfærgen ‘Challenger’ havde forladt jorden, eksploderede den. Alle syv besætningsmedlemmer mistede livet. Nu har to dykkere fundet et stykke af rumfærgen ved en tilfældighed.

Dykkerne ledte nemlig efter et fly fra Anden Verdenskrig, da de pludselig så et stort stykke af rumfærgen ligge på havbunden. Og det er et bemærkelsesværdigt velbevaret et af slagsen. Det er et af de hidtil største fund, der er blevet gjort. Det bekræfter den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, torsdag lokal tid.

– Jeg er vant til at dykke ved skibsvrag, som er årtier gamle, og ikke ved et stykke af et rumprogram. Det er ret unikt. Herfra indså jeg hurtigt: “Ja, den her hændelse har jeg selv oplevet. Jeg husker præcist, hvor jeg var, da det skete, og jeg så det live på tv”, siger Mike Barnette, der var en af de to dykkere.

I starten af den kommende uge skal Joe Biden for første gang, siden han blev USA’s præsident, mødes med den kinesiske leder, Xi Jinping. Derfor kan man formentlig forvente, at et af emnerne bliver Taiwan.

Det fortalte den amerikanske præsident i går aftes.

– Jeg er sikker på, at vi skal diskutere Taiwan. Og det, jeg vil gøre med ham, er at fremlægge, hvor de respektive røde linjer er, lyder det fra Joe Biden på et pressemøde.

Han mener, at man på den måde kan få fastlagt, hvor konflikterne er, og hvad der skal gøres for at løse dem.

Kina betragter Taiwan som en udbryderprovins, der en dag skal genforenes med Kina. Biden har tidligere sagt, at USA er klar til at forsvare Taiwan, hvis Kina skulle indlede en invasion.

USA er en tæt allieret af Taiwan og har i årevis solgt våben til østaten, som er blandt verdens førende producenter af mikrochips.

Fredag bliver mest overskyet, og der kan komme lidt regn eller finregn enkelte steder.

Dagen starter blæsende ud med en jævn til hård vind fra sydvest, der dog aftager langsomt i løbet af dagen.

Temperaturerne ligger mellem på 11-15 grader.

Det grå og milde vejr fortsætter i weekenden, men der er mulighed for stedvist lidt eller nogen sol men også dis eller tåge.

Floridas guvernør, Ron DeSantis, er en af de politikere i USA, som kan sidde med det største smil på efter midtvejsvalget. Republikaneren havde et fremragende valg, hvor han ikke bare genvandt sin guvernør-post, men også viste sig stærk i geografiske områder, som Demokraterne normalt kontrollerer.

Derfor nævnes han også af mange til at være en oplagt republikansk præsidentkandidat forud for valget i 2024.

Det er ikke gået partikammeraten Donald Trumps næse forbi. Han kalder på sit eget sociale medie, Truth Social, De Santis for en “middelmådig republikaner” og skriver, at DeSantis kom til ham i 2017, da Trump var præsident, og bad om støtte.

– Ron havde lav opbakning, dårlige meningsmålinger og ingen penge, men han sagde, at hvis jeg ville støtte ham, kunne han vinde. Jeg fik også styr på hans kampagne, der var faldet fuldstændig fra hinanden, skriver Trump.

Det er ikke uventet, at Trump går til angreb på DeSantis, fordi han er formentlig den største udfordrer på vejen tilbage til Det Hvide Hus.

Angrebet sker efter et midtvejsvalg, der af eksperter ses som et nederlag for Trump.

Der er for mange, som ikke kan holde fingrene fra deres mobiltelefon, når de kører bil. Derfor kommer der en landsdækkende kampagne fra Rådet for Sikker Trafik i den kommende uge.

Tal fra Rigspolitiet viser, at der i årets første ti måneder blev uddelt knap 19.000 klip i kørekortet for brug af håndholdt mobil bag rattet.

Derfor kører Rådet for Sikker Trafik i uge 46 en kampagne i 53 kommuner over hele landet, der skal sætte fokus på problemet.

– Vi kan se, at der stadigvæk er alt for mange bilister, der sidder med deres mobiltelefon, når de kører bil, siger Lisbeth Sahl Bauditz, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Hvis politiet fanger dig med fingrene på mobilen eller dit smartwatch, mens du kører, kan du se frem til et klip i kørekortet. Derudover koster det en bøde på 1.500 kroner samt 500 kroner til Offerfonden.

En antiterrorenhed har nu overtaget efterforskningen af et knivdrab på en belgisk politibetjent, som blev begået i bydelen Schaerbeek i Bruxelles tidligere i aften.

Det oplyser den føderale anklagemyndighed ifølge nyhedsbureauet AFP.

– Vi har overtaget styringen af sagen, fordi der er mistanke om et terrormotiv, hvilket vil blive bekræftet eller afkræftet af efterforskerne, siger anklagemyndighedens talsperson, Eric Van Duyse, ifølge Ritzau.

To betjente blev stukket med kniv af en gerningsmand, og den ene af dem døde efterfølgende af sine kvæstelser på hospitalet.

Gerningsmanden, som blev skudt i benet og underlivet, af en anden politipatrulje.

De amerikanske aktier havde en god dag torsdag, hvor de tre toneangivende indeks alle havde steg mere, end de har gjort på en enkelt dag indenfor de seneste to år.

Teknologindekset Nasdaq steg med 7,4 procent, S & P 500-indekset gik 5,5 procent op, og Dow Jones sluttede dagen 3,5 procent højere.

Stigningerne kommer i kølvandet på nye inflationstal, der tidligere i dag viste, at den amerikanske inflation i oktober faldt fra 8,2 til 7,7 procent. Det var et større fald end ventet.

Herhjemme kunne man i dag også registrere den fjerdestørste stigning i C25-indeksets historie. Indekset, som dækker de 25 mest handlede aktier på den københavnske fondsbørs, steg med 3,8 procent.

En politimand er her til aften død efter at være blevet stukket med en kniv i halsen i Bruxelles.

Det oplyser anklagemyndigheden ifølge den belgiske avis Le Soir.

Yderligere en betjent blev stukket og kørt på hospitalet, men hans tilstand kendes ikke.

Gerningsmanden blev skudt i benet og i underlivet, da en patrulje kom de to betjente til undsætning.

Belgiens indenrigsminister, Annelies Verlinden, bekræfter angrebet på Twitter:

– Hvilket forfærdeligt drama. Denne begivenhed knuser mit hjerte, skriver ministeren.

(© AnneliesVI@twitter.com)

Under fællestitlen Isbjørnen uddelte Nordisk Film Fonden her til aften tre store priser til talenter fra filmens verdens verden.

Nordisk Film Prisen gik til den 36-årige filminstruktør Amalie Næsby Fick, som blev uddannet fra Den Danske Filmskoles animationslinje i 2016.

Hun har senest lavet animationsfilmen ‘Lille Allan – den menneskelige Antenne’, der handler om drengen Allan og hans venskab med det tankelæsende rumvæsen Majken. Med prisen følger 116.000 kroner.

Skuespilprisen Ove Sprogøe Prisen 2022 gik til 35-årige Josephine Park, som tidligere har spillet Jose i DR-serien ‘Doggystyle’, og som også har hovedrollen som fertitlitetslæge i Netflix-komedien ‘Skruk’. Med prisen følger 75.000 kroner.

Erik Ballings Rejselegat på 75.000 kroner gik til den 42-årige filminstruktør Frelle Petersen, som senest har lavet filmen ‘Resten af livet’.

En 42-årig mand, der ifølge anklagen er blevet målt til at køre mindst 212 kilometer i timen på Helsingør-motorvejen i en leaset Porsche 993 på vej til at hente pizzaer i Gentofte, forsvarede sig i Retten i Lyngby i dag med, at han troede, at føreren af en civil politibil ville køre om kap. Man måtte kun køre 110 kilometer i timen på det pågældende stykke.

Han havde indtrykket af, at bilen bagved ham “lagde op til sjov og leg”, skriver Ritzau.

Ifølge tiltaltes forsvarer skete det på en strækning på omkring 14 kilometer. Undervejs accelererede og bremsede tiltalte flere gange, og politiassistenten, der kørte den civile politibil, burde efter forsvarerens opfattelse have stoppet hans klient tidligere.

Men assistenten sagde i retten i dag, at han af hensyn til sikkerheden ikke mente, at det var forsvarligt at stoppe den tiltalte tidligere.

Anklageren mener med henvisning til paragraffen om vanvidskørsel, at den leasede Porsche skal konfiskeres. Derudover skal bilisten ifølge anklageren også idømmes 20 dages ubetinget fængsel samt frakendes kørekortet i mindst tre år.

Der afsiges dom om en uge.

12 kvinder er valgt eller vil blive valgt til guvernørposter i USA efter tirsdagens midtvejsvalg.

Mens 10 kvindelige guvernører er blevet bekræftet, vil der komme yderligere to i Arizona og Oregon, hvor kampen står mellem to kvindelige kandidater. Det skriver BBC.

Inden valget var der ni kvindelige guvernører i USA. Alle otte, som forsøgte at blive genvalgt, fik vælgernes opbakning til en ny embedsperiode.

Den amerikanske konspirationsteoretiker og radiovært Alex Jones skal betale yderligere 473 millioner dollar til pårørende og en FBI-agent for løgne om, at et dødeligt skyderi på skolen Sandy Hook Elementary i USA i 2012 ikke fandt sted.

Det har en dommer i den amerikanske delstat Connecticut, afgjort, skriver Reuters.

Beløbet svarer til knap 3,5 milliarder danske kroner.

Det kommer oven i den erstatning på 965 millioner dollar – 7,4 milliarder danske kroner – som han i sidste måned blev dømt til at betale til pårørende til ofrene i Sandy Hook-skyderiet.

Sagsøgerne har bedt dommeren pålægge yderligere straf på grund af sagens omfang.

Jones har erkendt, at skyderiet fandt sted, men han gentog i lang tid påstanden om, at det var iscenesat af den amerikanske regering for at beslaglægge amerikanernes våben. Ved skyderiet døde 26 mennesker, heraf 20 børn i alderen seks-syv år.

Dagen igennem har et område omkring en parkeringsplads på Ryttervej i Svendborg på Fyn været afspærret, efter at en 46-årig mand tidligt i morges truede med at sprænge sig selv og sin bil i luften.

Manden blev anholdt sidst på eftermiddagen, og i forbindelse med anholdelsen var der en eksplosion, og bilen gik efterfølgende i brand.

På grund af politiets afpærring var der en del beboere, som ikke kunne komme hjem. En af dem var mekanikerlærlingen Emil Kaae, som bor på Ryttervej-kollegiet.

– Jeg fik fri fra skole klokken 14, og da ville jeg hjem, fik jeg bare at vide, at området var afspærret på grund af “meget aktivitet”, og at politiet ikke kune uddybe det. Men jeg havde hørt om bombetruslen, så jeg kunne godt gætte, hvad det handlede om, fortæller Emil Kaae.

I stedet udnyttede han tiden til gå ned i byen og kigge på tøj og fik et par franske hotdogs.

Klokken 18.30 kunne han komme ind på sit kollegie igen, og han fortæller, at politiet nu har ophævet alle afspærringer i området.

Elon Musk har sat sit aftryk, efter han har overtaget styringen af Twitter.

Han har fyret tusindvis af medarbejdere, og nu skrotter han også de ansattes mulighed for at arbejde hjemmefra, skriver The Guardian.

Nu forventes det, at man som ansat ved Twitter møder fysisk op på arbejde mindst 40 timer hver uge, medmindre man har “en specifik undtagelse”, lyder det i en besked til de ansatte.

– Ledere vil sende undtagelseslisterne til mig til gennemgang og godkendelse, skriver Musk ifølge the Guardian.

Da Twitters kontorer genåbnede efter corona i marts, var meldingen fra selskabet, at hjemmearbejde var tilladt, skriver Reuters.

Milliardæren Musk købte det sociale medie for svimlende 44 milliarder dollar (322 milliarder kroner) i slutningen af oktober.

Fastfood-kæden KFC, som sælger friteret kylling i alle mulige former, har været nødt til at sige undskyld, efter at man i går sendte et besked til de kunder, som har downloadet kædens app:

– Det er mindedag for Krystalnatten. Forkæl dig selv med noget mør ost på din sprøde kylling. Nu hos KFCheese.

Med andre ord opfordrede KFC sine trofaste kunder til at festligholde dagen for Krystalnatten, hvor nazisterne brutalt overfaldt jøder og smadrede jødiskejede ejendomme og synagoger over det meste af Tyskland, med et fastfood-måltid. Det skriver Bild.

Næsten hundrede jøder blev dræbt under i løbet af natten, og flere tusinde blev mishandlet, mens mere end 25.000 blev fanget af Gestapo og interneret i KZ-lejre. Næste morgen var gaderne oversået med glasskår fra de jødiske butiksvinduer, deraf navnet “Krystalnatten”.

KFC har undskyldt sig med, at der var en fejl i deres system, som automatisk var sat op til at sende beskeder ud på nationale mærkedage.

Viborg er nu blandt de otte bedste i pokalturneringen.

Det står klart efter holdets overbevisende 3-1-sejr over FC Midtjylland på hjemmebane.

22 gode minutter i første halvleg blev kampafgørende. Tre mål leveret af henholdsvis Mads Søndergaard, Nicolas Bürgy og Ibrahim Said gav pausestillingen 3-0 til Viborg.

FC Midtjyllands Gustav Isaksen blev skiftet ind i pausen. Det 21-årige fodboldtalent skulle kun bruge syv minutter på banen, inden han fik reduceret for gæsterne.

Det gav fornyet håb i kampen for de regerende pokalmestre, men det blev altså ikke til mere.

Lige nu er der stadig brand i en bil på en parkeringsplads. Branden opstod i forbindelse med, at en 46-årig mand tidligere i dag blev anholdt omkring klokken 16.45. Manden havde tidligt i morges truet med at sprænge sig selv og sin bil i luften.

– Vi lader bilen brænde ud af sikkerhedsmæssige årsager, siger politiinspektør Christian Rasmussen fra Fyns Politi og tilføjer, at politiet af samme årsag vil være til stede i området længe endnu.

Ifølge DRs udsendte reporter var der en eksplosion, inden branden opstod. Men politiet vil ikke udtale sig om, hvad der kan have forårsaget branden.

– Der er mange spørgsmål i det her sag, og vi er i gang med et efterforskningsarbejde nu. Så at begynde at gisne om, hvad der skabte branden i bilen, det vil være meget tidligt for mig at sige noget om det, siger Christian Rasmussen, som heller ikke vil udtale sig, om hvorvidt der har været sprængstoffer i bilen.

Der er fortsat en afspærret sikkerhedszone i området omkring den brændende bil, men politiinspektøren lover, at det igen bliver muligt at færdes i området, så snart det er forsvarligt.

Er man dybt investeret i de største danske aktier, så kan man med al sandsynlighed sætte sig smilende til middagsbordet.

I dag steg det danske C25-indeks samlet med 3,8 procent, og det er den fjerdestørste stigning på en enkelt dag, siden indekset blev skabt i december 2016, skriver Ritzau.

C25-indekset er sammensat af de 25 mest handlede aktier på den københavnske fondsbørs.

Vindmølleproducenten Vestas blev den helt store vinder med en stigning på 11,8 procent, efterfulgt af isoleringsvirksomheden Rockwool med en stigning på 7,9 procent og energivirksomheden Ørsted med 7,1 procent.

Der var langt mellem de røde tal, men medicinalvirksomheden Novo Nordisk, Danske Bank, Jyske Bank og ISS, der udbyder forskellige serviceydelser, stod med tab, da børsen lukkede her til eftermiddag.

En 46-årig mand er her til eftermiddag blevet anholdt efter han tidligt i morges truede med at sprænge sig selv og sin bil i luften på en parkeringsplads i Svendborg.

I forbindelse med anholdelsen brød den anholdte mands bil i brand, og manden pådrog sig lettere skader. Det oplyser politiet, som ikke har nogen indikationer på, at der var andre mennesker involveret end den anholdte.

Ifølge fyens.dk, som har en journalist på stedet, var der et stort brag omkring klokken 16.45, og efterfølgende stod der en røgfane op fra bilen.

Der er ingen oplysninger, om 46-åriges motiv til bombetruslen.

Politiet modtog anmeldelsen klokken 7.43 i morges, og efterfølgende blev et større område omkring manden afspærret. Det har også været nødvendigt at aflyse togdriften mellem Svendborg og Stenstrup i en stor del af dagen på grund af bombetruslen. Togene kører normalt igen. Det vil senere blive besluttet, om den 46-årige mand fredag skal fremstilles i grundlovsforhør.

Opdateret med flere detaljer.

Forud for G20-mødet på Bali i Indonesien bliver der et bilateralt topmøde mellem USA og Kina, når præsidenterne Joe Biden og Xi Jinping mødes. Det oplyser Det Hvide Hus ifølge Reuters.

Mødet vil finde sted på mandag den 14. november.

– De to ledere vil diskutere forsøgene på at vedholde og udvikle kommunikationslinjerne mellem USA og Kina, samt ansvarlig styring af konkurrencen og samarbejde, hvor vores interessere er på linje med hinanden, især når det gælder udfordringer på tværs af grænser, som vedrører det internationale samfund, lyder det i en udtalelse fra Det Hvide Hus.

Midt- og Vestsjællands Politi har uddelt dusører til personer, der har gjort heltemodige gerninger det seneste år.

Her er nogle af beretningerne:

I november 2021 reagerede en 21-årig kvinde resolut, da en varebil kørte ind i autoværnet og rullede rundt på Vestmotorvejen nær Ringsted. Hun sikrede førerens overlevelse ved med det samme at påbegynde livreddende førstehjælp.

I januar i år reagerede en 52-årig mand i Kirke-Hyllinge hurtigt, da han om natten opdagede, at naboens hus brændte. Han fandt en økse, smadrede terrassedøren og løb ind i det brændende hus. Naboen blev reddet ud i god behold.

I marts i år passerede to 15-årige drenge en ældre mand, som sad på en bænk på Greve station med det hvide vendt ud af øjnene i en form for anfald. Drengene kontaktede alarmcentralen og behandlede manden, indtil ambulancen kom frem. Det har reddet mandens liv, vurderer politiet.

I maj i år sprang to mænd på henholdsvis 18 og 19 år uden hensyntagen til egen sikkerhed i vandet i Køge Havn og reddede en beruset mand, som var faldet i vandet.

Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, har oplyst, at det danske landshold ikke må optræde i træningstrøjer med budskabet “Human Rights for All” – menneskerettigheder for alle – ved VM-slutrunden i Qatar.

Det får nu den danske afdeling af menneskerettighedsorganisationen Amnesty International til at reagere.

– Vi forstår ikke, at Fifa afviser dette fine og vigtige initiativ fra DBU, lyder det fra Annette Stubkjær Rimmer, der er politisk rådgiver i Amnesty.

Amnesty mener, at Fifa gør et og siger noget andet. Her henviser organisationen til, at Fifa udtaler, at forbundet tager menneskerettighederne meget alvorligt, og at man i 2017 for første gang vedtog en menneskerettighedspolitik, hvor Fifa forpligter sig til at respektere menneskerettighederne.

– Vi mener derfor, at det er skuffende, at de afviser dette basale menneskerettighedsbudskab, lyder det fra Annette Stubkjær Rimmer.

Nord Stream AG kan nu foretage sine egne undersøgelser af de skader, der er sket på gasrørledningerne, som ligger i den del af Østersøen, som hører under den danske eksklusive økonomiske zone (EEZ).

Det bekræfter Pia Dahl Højgaard, direktør i Geodatastyrelsen, overfor DR Nyheder.

Nord Stream AG, der ejer gasrørledningerne, har tidligere undersøgt den del, hvor der er sket skader, som ligger i den tilsvarende svenske EEZ, med et chartret russisk fartøj. Her har man ifølge en pressemeddelelse fundet menneskabte kratere på havbunden med en dybde på tre til fem meter, omkring 248 meter fra hinanden, samt at gasrørledningen er ødelagt på strækningen mellem kraterne.

Ifølge Reuters fik Nord Stream AG tilladelsen til at undersøge forholdene i den danske EEZ den 1. november.

51 procent af Nord Stream AG ejes af det statslige russiske gasselskab Gazprom.

Både Danmark og Sverige har tidligere konkluderet, at der var tale om eksplosioner, som forårsagede ødelæggelsen af gasrørledningen. Men man har endnu ikke fastslået, hvem der står bag.

Alle tog på Svendborgbanen mellem Stenstrup og Svendborg blev tidligere i dag indstillet på grund af en bombetrussel i Svendborg.

Men nu oplyser Fyns Politi, at togene snart kommer til at køre igen – men uden standsning ved stationen Svendborg Vest.

Det sker fra klokken 16.15, oplyser politikredsen på Twitter.

Politiet er fortsat massivt til stede i området ved Ryttervej. Vejen ligger et stenkast fra Svendborg Vest Station.

Inflationen i USA lader til at have toppet, og i oktober var der blot en stigning i forbrugerpriserne på 7,7 procent sammenlignet med samme måned sidste år. Det skriver AP.

Prisstigningerne er ifølge nyhedsbureauet mindre, end økonomer havde forventet på forhånd.

Men der er også gjort en del for at tøjle inflationen ovre på den anden side af Atlanten.

I begyndelsen af måneden hævede den amerikanske centralbank, Federal Reserve, renten op mod 0,75 procentpoint. Det er den sjette rentestigning i år.

Tidligere i dag viste tal fra Danmarks Statistik, at priserne i Danmark i oktober var 10,1 procent højere end for et år siden.

Antallet af nye indlæggelser af personer med coronavirus falder for tredje uge i træk. Det viser en ugentlig tendensrapport fra Statens Serum Institut (SSI).

I uge 44, der løber fra 31. oktober til 6. november, blev 323 personer med en positiv PCR-test indlagt på hospitaler i landet. Det er markant lavere end ugen forinden, hvor 462 blev indlagt.

Det er især personer på 60 år og opefter, som udgør en stor del af faldet, skriver SSI. De 70-89-årige udgør dog stadig den største gruppe af nyindlagte, og sådan har det været siden begyndelsen af året.

Personer fremgår af statistikken, alene hvis de har en positiv test for coronavirus. Det er ikke ensbetydende med, at covid-19 er årsagen til indlæggelsen.

SSI sammenligner antallet af indlagte med udgangspunkt hver mandag, og i den seneste rapport var 368 coronasmittede mandag morgen indlagt. Heraf lå 12 på intensiv. Det er lavt, skriver SSI.

Der er i uge 44 registreret 60 dødsfald blandt coronasmittede, hvilket er 4 færre end ugen forinden.

– Den overordnede dødelighed i Danmark er på et normalt niveau, konkluderer SSI.

/ritzau/

Straffesagen mod DF-formand Morten Messerschmidt bliver udskudt.

Sagen skulle oprindeligt være begyndt i Retten på Frederiksberg 16. november, men forventes nu tidligst indledt 22. november, oplyser Retten i Lyngby.

Udsættelsen skyldes folketingsvalget, oplyser retten. Morten Messerschmidt blev genvalgt til Folketinget, og Folketinget skal derfor ophæve hans immunitet igen.

“Efter resultatet af folketingsvalget afholdt den 1. november kan sagen ikke indledes, uden at det nye Folketing i henhold til grundlovens § 57 har givet samtykke til retsforfølgning for så vidt angår den ene af de to tiltalte i sagen”, skriver retten.

Og retten har fået oplyst, at det ikke forventes, at Folketinget kan nå at tage stilling til et beslutningsforslag inden de første retsmøder 16. og 17. november.

 

Relaterede artikler

Seneste nyheder