søndag, november 27, 2022

Et ‘dask’ i hovedet på russerne: Et russisk par i Sverige er de seneste anholdte spioner i Norden

De nordeuropæiske efterretningstjenester slår hårdt ned på spionage for at ramme Rusland, siger ekspert.<img src="” title=”Et ‘dask’ i hovedet på russerne: Et russisk par i Sverige er de seneste anholdte spioner i Norden” />

Klokken 06:01 tirsdag morgen blev en Säpo-agent firet ned fra en Black Hawk Helikopter på førstesalsaltanen af en hvid funkis-villa syd for Stockholm. Samtidigt brasede kollegaer ind ad hoved- og terrassedør og gennemsøgte villaen.

Mindre end et minut senere var et russisk par i 60’erne anholdt.

Han er sigtet for at have spioneret mod Sverige og mod fremmede magter i over 10 år, hun er sigtet for at have hjulpet sin mand.

– Man skal rent hypotetisk ikke have tid til at skylle noget ud i toilettet eller slette nogen data, siger Stefan Hector, chef for politiets nationale operative enhed, til SVT Nyheter, om hvorfor operationen gik så stærkt.

Ifølge svenske medier har Säpo-ansatte båret kasser ind og ud af villaen, og der er flere gange blevet bliztet bag gardinerne, mens sikkerhedspolitiet natten igennem har undersøgt huset. (Foto: © 10080 Fredrik Sandberg/TT, Ritzau Scanpix)

Og de er ikke de første.

I alt er seks personer i Sverige i år blevet afsløret eller tiltalt for forbindelser til Ruslands militære efterretningstjeneste GRU. Eksempelvis blev et brødrepar tiltalt for spionage for to uger siden. Den ene har tidligere været ansat ved den svenske efterretningstjeneste Säkerhetspolisen og det svenske forsvar, Försvarsmakten.

Flere steder i Nordeuropa, blandt andet altså i Norge, Sverige og Holland, har der været flere anholdelser af formodede russiske spioner, efter krigen begyndte 24. februar. Og anholdelserne skal ses i sammenhæng med krigen, siger Thomas Wegener Friis, der forsker i spionage og er leder af Center for Koldkrigsstudier på Syddansk Universitet.

– Du kan sige, at opgøret med russisk spionage i Vesten begynder ved den store masseudvisning af russiske diplomater, kort efter krigen var startet. Det er første slag mod russernes mulighed for at drive sin legale informationsindhentning. Derudover ved vi fra historien, at russerne godt kan lide at operere med endnu et lag, der arbejder i det skjulte. Og det er altså dette lag, man i Vesten er begyndt at afsløre.

Spionage og kontraspionage

Den øgede opmærksomhed på spioner i Vesten kan også skyldes, at man får bedre efterretninger. For nyligt hoppede en russisk spion af til Estland – hvor han tidligere har siddet fængslet for netop spionage – og ifølge det estiske medie Delfi og Berlingske kan han have haft informationer med til Vesten.

Thomas Wegener Friis, er der mere spionage lige nu, eller er vi bare mere opmærksomme?

– Det kan godt være, at vi bare er mere opmærksomme. Men det er nok ikke hele forklaringen. Jeg ser de her anholdelser i kontekst af hele konflikten mellem Rusland og Vesten. Den er optrappet ikke bare militært i Ukraine og ved økonomiske sanktioner, men også på efterretningsfronten, svarer Thomas Wegener Friis:

– De her afsløringer er med til at hæmme russernes muligheder; agentens værste følgesvend er afsløringen og frygten. Det gør, at vedkommende bliver mere forsigtig, tager færre chancer, bliver mindre meddelsom.

(ARKIV) En hvidhval, der måske var trænet af russisk militær til at spionere, var i maj 2019 ikke til at drive væk fra Norges kyst. Den fik seletøj med et Go Pro-kamera taget af, men satte ikke kurs mod åbent hav. (Foto: © SOCIAL MEDIA, Ritzau Scanpix)

Kommer der anholdelser i Danmark?

Norge og Sverige er særligt opmærksom over for spionage, efter at droner gentagne gange er blevet set flyvende omkring de norske gas- og olieboreplatforme i Nordsøen, atomkraftværker i Sverige og ikke mindst angrebet på Nordstream-rørledningerne. Flere russere er blevet anholdt inde på land efter at have fløjet med droner.

Sveriges justitsminister, Gunnar Strömmer (M), fortæller til TV4, at anholdelsen af parret i Stockholm-forstaden kun “bekræfter, hvad Säpo har sagt; at der er en udvidet sikkerhedstrussel” mod Sverige, som skal håndteres.

– Der føres hård kurs mod alle russiske, militære tjenester, herunder altså også spionage og efterretningstjenester. Man banker dem simpelthen hårdt i hovedet for at tvinge dem i defensiven, fordi vi er i en krigstid, siger Thomas Wegener Friis og fortsætter:

– I fredstid er det lettere blot at overvåge dem, du kender, holde dem under kontrol. Det lyder lidt specielt, men i efterretningsvæsenet kan det ikke altid betale sig at sætte banditter i fængslet. Det kan blive en uønsket læringsproces hos modstanderen, at du viser din hånd, hvad du ved, og ikke mindst hvordan du har fundet af det.

Kommer der anholdelser i Danmark?

– Hvis man har nogen i kikkerten, giver det god mening, at man giver dem et dask nu, og at man på den måde holder de russiske tjenester beskæftiget.

Få mere at vide om russiske spioner i Europa i denne explainer:

  https://www.dr.dk/nyheder/udland

Relaterede artikler

Seneste nyheder