søndag, november 27, 2022

Energiselskab lægger sig fladt ned: Kunde opgav at få sænket el-regning efter ugers jagt på en medarbejder

Den seneste uge har Norlys Energi fået 56.000 henvendelser og kan slet slet ikke følge med, lyder det.<img src="” title=”Energiselskab lægger sig fladt ned: Kunde opgav at få sænket el-regning efter ugers jagt på en medarbejder” />

Det kan være umådelig besværligt at få sat sit aconto-forbrug ned hos sit energiselskab. Det oplevede el-kunde Peter Damgaard Brusendorff, der forgæves har forsøgt at få ændret i sin alt for høje regning fra sit energiselskab.

Man sidder som lusen mellem to negle, og du kan intet foretage dig
Peter Damgaard Brusendorff, el-kunde

Efter at have siddet i lange telefonkøer, ventet på at blive ringet op i flere uger og uden held ledt efter en mailadresse eller selvbetjeningsløsning på hjemmesiden har han kapituleret og betalt sin aconto-regningen, inden den blev endnu dyrere med gebyrer.

Og det er for dårligt, at det skal være så besværligt at få sat sin alt for høje aconto-regning ned, mener 66-årige Peter Damgaard Brusendorff fra Fanø.

Har du oplevet noget lignende?

Så er du velkommen til at skrive til mtbu@dr.dk.

– Det er fuldstændig grotesk, at man kan bonnes for ekstra penge, bare fordi man ikke kan komme igennem. Jeg har også prøvet at vælge, at de skal ringe mig op i stedet. De. Ringer. Ikke. Tilbage.

Hans aconto-regning er prissat af el-selskabet, blandt andet på baggrund af tidligere elforbrug og størrelsen af ens bolig.

Energiselskab: ‘Det er bare ikke godt nok’

Peter Damgaard Brusendorffs el-selskab, Norlys Energi, er fuldstændig lagt ned af henvendelser – og har været det i mange måneder – og derfor oplever kunderne ikke at kunne komme igennem, siger selskabets direktør, Mads Brøgger.

Tre timer sad Peter Damgaard Brusendorff i telefonkø, inden han tog chancen og valgte muligheden for at blive ringet op af energiselskabet. Han venter stadig på det opkald. Privatfoto: Peter Damgaard Brusendorff.

– Vi får virkelig et stort antal henvendelser, markant flere end for bare et år siden. I sidste uge forsøgte 56.000 at få fat i os. Det er den primære grund til, at vi slet, slet ikke kan følge med. Der må vi bare kaste os fladt ned. Det er bare ikke godt nok. Derfor har vi rekrutteret 70 ekstra medarbejdere til vores kundeservice, og vi er i gang med at ansætte endnu flere.

Norlys Energi opfordrer kunder til, at man skriver til deres chat.

Direktøren siger videre, at man meget gerne vil hjælpe med at nedbringe aconto-regningerne. Det kræver selvfølgelig, at man som kunde kan komme igennem, og det er ikke Peter Damgaard Brusendorffs oplevelse.

– Man sidder som lusen mellem to negle og kan intet foretage sig. De har magten over dig – du kan bare betale. De får en tredjedel eller mere for meget fra mig, og jeg kan ikke regulere det. Det gør mig virkelig vred, siger han.

Agerer bank for energiselskab

Jyllands-Posten og DR fortalte i går, at Forbrugerrådet ønsker at skrotte aconto-regninger, så kunderne undgår at betale for meget til selskaberne på forhånd.

Peter Damgaard Brusendorff har pengene til at betale sin forhøjede regning. Men et er at have råd. Noget andet er at have lyst til at have sine penge ude at svæve hos energiselskabet.

– Jeg er i en situation, hvor jeg har råd til at lege bank for dem, men derfor er det ikke i orden, at man ikke kan komme ind og få ændret lortet.

Peter Damgaard Brusendorffs energiselskab har estimeret ham til at bruge cirka 210 kilowatt-timer om måneden – et godt stykke over hans reelle forbrug.

– Det har jeg aldrig nogensinde købt fra dem. Hverken her hvor jeg bor nu, eller hvor jeg boede før. Sidste måned var mit faktiske forbrug omkring 127 kilowatt-timer.

Lettilgængelig valgfrihed

For nogle kan aconto være en god løsning, mener de to organisationer Green Power Denmark og Forbrugerrådet Tænk. Den første varetager energiselskabernes interesser, den anden forbrugernes.

Vi skal ikke låne pengene af kunderne. Dem kan vi låne i banken, hvis vi har behov for det.
Lars Bonderup Bjørn, Ewii

Men hvor Green Power Denmark synes, det skal være op til det enkelte selskab, hvilke betalingsløsninger der skal være, mener Forbrugerrådet Tænk, at at alle energiselskaber bør tilbyde bagudbetaling som standard-løsning med mulighed for let selv at ændre det til en aconto-regning på selskabets hjemmeside.

Peter Damgaard Brusendorff så meget gerne, at han kunne springe de lange telefonkøer over og i stedet selv rette sin regning online.

Direktør i Norlys Mads Brøgger hyrer folk hele tiden. (Foto: © Frederik Orry)

– Jeg fatter ikke, at mennesker, der kender deres forbrug, har flex-pris og arbejder med at vaske på de rigtige tidspunkter, bliver kastet ind i sådan en hovedløs centrifuge, hvor man i det mindste ikke kan få lov til at gå ind og regulere sit forbrug ved en selvbetjeningsløsning.

Til det svarer Norlys Energis direktør, at selskabet ikke “er helt på plads med at få alle processer fuldt digitaliseret endnu”.

100 procent bagudbetaling

Fra sit hus på Fanø drømmer Peter Damgaard Brusendorff om, at hans el-selskab går over til muligheden for 100 procent bagudbetaling.

– Og helt dropper det der oldnordiske aconto-pjat, hvor man skal være formynderisk over for kunderne, siger han.

Sådan er det faktisk også hos andre selskaber.

Hos energiselskabet Ewii kan man kun betale for den el, man faktisk har brugt, fordi selskabet ikke vil bruge kunderne som en slags bank, man låner penge af, forklarer direktør Lars Bonderup Bjørn.

– Kunderne skal have en regning på det, de bruger. Vi skal ikke låne pengene af kunderne. Dem kan vi låne i banken, hvis vi har behov for det.

– I det her marked, hvor priserne suser op og ned, kommer kunderne nogle gange til at få nogle opkrævninger, der er helt ude af trit med deres faktiske forbrug, og det synes vi er urimeligt, lyder det fra direktøren.

Men den løsning er Norlys Energi ikke varme på også at tage i brug. Her mener man, at den nuværende løsning er den bedste for begge parter.

  https://www.dr.dk/nyheder/indland

Relaterede artikler

Seneste nyheder