søndag, maj 19, 2024

Det skal du tjekke i bilen, før det kolde vejr begynder

De kolde måneders ankomst betyder hårdere vilkår for din bil. Derfor er der et par nødvendige ting, man som bilejer skal have styr på, inden temperaturerne falder. Læs mere her og få styr på de vigtigste ting, der skal klares i løbet af efteråret.

Når det kolde vejr begynder, så er det en række ting, man skal være bevidst om som bilist. Det kolde vejr betyder glat føre og større risiko for uheld. Man skal forberede sin bil til glatte veje, men også til kolde temperaturer. Det betyder blandt andet, at man skal overveje at skifte frostvæske. Læs mere om proceduren og funktionerne ved udskiftning af frostvæske og de andre vigtige ting, du skal huske at få styr på, inden det kolde vejr sætter ind.

Skift dine dæk

Det første, du skal have styr på, er at få skiftet dine dæk til vinterdæk. Det skal man helst gøre, inden temperaturen falder til under 7 grader. Vinterdæk betyder, at du får en kortere bremselænge, som kan gøre en stor forskel, når vejene bliver glatte. Samtidig får du markant bedre vejgreb. I vintermånederne kan du også overveje at bruge pigdæk. Du kan få en mekaniker til at skifte din dæk, eller du kan vælge selv at gøre det. Læs sådan skifter du dæk inden vinteren, hvis du skal vil prøve kræfter med at skifte dine dæk.

Husk frostsikre væsker

Inden vintermånederne sætter ind, er det vigtigt, at man sørger for, at ens væsker på bilen er frostsikre. Dine sprinkler- og kølervæske skal kunne holde til de lave temperaturer, ellers så kan det sprænge både rør og beholdere i bilen. Derfor skal de være frostsikre. Det samme gælder din frostvæske, som normalt er beregent til at køle din motor ned. Men når temperaturen rammer frysepunktet, skal også din frostvæske kunne holde til det. Der findes flere forskellige typer af frostvæske at vælge mellem alt efter præferencer. Hvis du selv vil skifte din frostvæske, så er det vigtigt, at du læser op på, hvordan du gør det korrekt. Der er nemlig et par ting, som man skal undgå at gøre. Til gengæld skal man typisk kun skifte denne væske hver femte år, så du behøver ikke bekymre dig om at skulle gøre det alt for ofte.

Tjek dit batteri

Din bil kræver mere af sit batteri under vinteren. Derfor er det en god idé at få tjekket bilens batteri, når du alligevel er i gang med at forberede din bil til vintervejret. Sørg for at få det opladt, så din bil er klar til at holde på varmen og køre alle de nødvendige funktioner optimalt i det kolde vejr. Du kan sagtens selv tjekke dit batteri, hvis du lige undersøger, hvordan man gør. Men hvis du er lidt betænkelig ved det, så kan du også vælge at få din mekaniker til at tjekke, at alt er, som det skal være.

Lav et generelt tjek

Det er altid en god idé at tjekke sin bil hele vejen rundt med jævnlige mellemrum. Vinterklargøringen kan være en god anledning til at få tjekket hele bilen og få ordnet alle de små ting. Sørg for, at der er olie og andre væsker på bilen. Smør bilens låse og lister, så de ikke kommer til at fryse til i det kolde vejr. Sørg for, at dine vinduesviskere er stærke til at kunne holde til is og sne. Skift dem eventuelt ud, hvis de er slidte. Hvis du har nogle buler, ridser eller stenslag, så er det også altid godt at få fikset.

Det er bare federe at køre rundt i en bil, hvor alting spiller. Det betyder også en mere sikker kørsel. Derfor kan du også overveje, om tiden er inde til, at din bil har brug for en rustbehandling. Det anbefales, at man får ordnet rustbehandlingen, inden vinteren kommer. Det er nemlig i de kolde måneder, at rusten får alvor bider sig fast i din bil. Den del kan du ikke klare selv, så der bliver du nødt til at have bilen forbi mekanikeren.

Pas på, når du kører

Når alt er klart og parat på din bil, så kan du sikkert køre ud i vintervejret. Men på de glatte vinterveje er det afgørende, at du er endnu mere opmærksom end ellers. Vinteren betyder dårlig sigtbarhed og længere bremselængder. Selvom din bil er helt vinterklar, så skal du være opmærksom på at køre langsommere og holde god afstand. På den måde passer du godt på dig selv og andre på vejene.

Relaterede artikler

Seneste nyheder