mandag, november 28, 2022

Claus Hjorts advokat efter nye afsløringer: Forstærker indtryk af at straffesag ‘kommer oppefra’

En tidligere FE-ansat har politianmeldt FE-chefen for at overhøre advarsler om Claus Hjort Frederiksens medieoptrædener.<img src="” title=”Claus Hjorts advokat efter nye afsløringer: Forstærker indtryk af at straffesag ‘kommer oppefra'” />

Afsløringen om, at ledelsen i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har fået advarsler om, at Claus Hjort Frederiksen kan have fortalt statshemmeligheder i flere interview, gør indtryk på advokat René Offersen.

Han forsvarer den tidligere Venstre-minister i straffesagen, hvor Claus Hjort Frederiksen er sigtet for at have fortalt højt klassificerede oplysninger.

DR kan i dag fortælle, at en tidligere medarbejder i FE i efteråret 2020 skrev til sin chef og tjenestens øverste chef, Svend Larsen, fordi han mente, at Claus Hjort Frederiksen havde overtrådt sin tavshedspligt i et interview.

Der gik dog mere end et år, før Hjort Frederiksen blev først advaret om sine udtalelser og siden sigtet.

– De oplysninger om, at det har været på FE-chefens bord på et noget tidligere tidspunkt, kan bekræfte det indtryk, som vi har om, hvordan tingene forholder sig, siger han.

– Det synes vi, er en meget interessant oplysning.

Claus Hjort Frederiksen har fortalt, at han er sigtet for udtalelser i flere interview fra 2020 og 2021.

Han er sigtet efter straffelovens paragraf 109, som kan give op til 12 års fængsel.

Sigtelserne i sagen er hemmelige, men ifølge omhandler den tidligere Venstre-minister indgår medieoptrædener fra netop 2020.

Ifølge advokat René Offersen har man en fornemmelse af, at efterforskningen af den nu tidligere toppolitiker ikke er startet “nede i systemet”.

– Der har været krav, om at sagen skal undersøges. Vi har været ude og sige, at vi støtter om det krav eller ønske at få en undersøgelse af forløbet, siger han.

– Vi har også sagt, at det fremstår, som om at sigtelsen i december 2021 kommer efter et pres oppe fra.

Har Claus Hjort Frederiksen fået en advarsel fra FE, eller er han blevet bedt om at stoppe det, han havde gang i?

– Det har Claus Hjort Frederiksen aldrig fortalt mig, hvis han havde. Der er ikke noget, der tyder på, at det er sådan, det forholder sig.

I maj i år sagde eks-ministeren:

– Man skulle tro, at hvis de synes, at jeg var gået for langt, så havde de givet mig et praj om, at nu skulle jeg lige passe lidt på, fortalte Claus Hjort Frederiksen i et interview.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ønsker ikke at kommentere oplysningerne.

DR Nyheder bedt fungerende justitsminister Mattias Tesfaye om en kommentar.

Han har ikke nogle kommentarer grundet regeringsforhandlingerne.

Tidligere chefanalytiker i FE: Det hænger ikke sammen

Det var en mail internt i FE, som fik den nu tidligere ansatte i tjenesten til reagere og kontakte FE-chefen Svend Larsen.

– Jeg blev provokeret over, at den nye fungerende FE-chef sendte en advarsel om, at vi medarbejdere skulle tie stille samtidig med, at Claus Hjort Frederiksen var meget åbenmundet i pressen. Det fik mig til at reagere.

– Så jeg fandt en paragraf i straffeloven, der var meget slem, for at vise, at det altså kan straffes hårdt at fortælle om statshemmeligheder, siger den tidligere FE-medarbejder om sin motivation for at advare ledelsen.

Den tidligere FE-ansatte ønsker at være anonym af hensyn til muligheden for at arbejde inden for branchen senere. DR kender hans identitet.

Og det kan godt være problematisk, at man ikke slog ned i første omgang, vurderer tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste og nu senioranalytiker ved Tænketanken Europa Jacob Kaarsbo.

– Det siger noget om, at når der foregår sådan noget, så skal der ageres på det med det samme, for ellers kommer der flere af den slags læk.

– Vi kan i hvert fald sige, at hvis man er blevet gjort opmærksom på, at der i efteråret 2020 er et læk, så skal der følges op på det med det samme for at undgå at gøre det værre.

Han mener, at der er meget i forløbet omkring FE-sagen, som ikke “hænger sammen”.

– Jeg har tidligere været ude og være kritisk over for det, som chefen for PET har foretaget sig. Det her med FE er en ny oplysning, og det tyder også på, at chefen her heller ikke har ramt skiven.

– Hvorfor de to ikke har gjort det, det er selvfølgelig noget, man bør undersøge.

– Der er ikke noget af det, som Claus Hjort Frederiksen har gjort i 2021, der er anderledes, end det han gjorde i 2020, så det virker ikke til, at det hænger sammen.

Sophie Løhde fra Venstre mener, at sagen skal undersøges til bunds i en kommission. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Venstre: Behov for kommission

Hos Venstre kalder man oplysningerne for både ‘nye og relevante’.

– Som for os igen understreger behovet for, at vi får lavet den her uafhængige undersøgelse af hele forløbet, siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

– Det er en af de ting, som jeg håber, at et nyt folketing kan samle sig om hurtigt.

Hun siger, at partierne først og fremmest skal sætte sig ned og drøfte, hvad kommissionen skal indeholde, så man kan komme til bunds sagen.

– Der er ikke nogen tvivl om, at FE-sagen er dybt mærkværdigt også i forhold til de oplysninger, der er kommet frem.

– Det står til trone, at allerede dengang (da FE-ledelsen blev hjemsendt i 2020 red.), havde Claus Hjort Frederiksen en række kritiske udtalelser.

– Derfor har det hele vejen igennem undret os, at der går så lang tid før, at man pludselig i december 2021 stiller op med politiet på hans bopæl med en sigtelse, siger hun.

  https://www.dr.dk/nyheder/indland

Relaterede artikler

Seneste nyheder