torsdag, maj 23, 2024

Børnepenge

Børnepenge (Børne- og ungeydelse) i Danmark er et vigtigt økonomisk støttesystem, der ydes til forældre for at hjælpe med at dække omkostningerne til børns opdragelse og uddannelse. Det er et ikke-behovsprøvet beløb, som du får for hver af dine børn, indtil de fylder 18 år.

Børne- og ungeydelsen udbetales af Udbetaling Danmark og er skattefri. Systemet er delt i to hovedkomponenter: børneydelse og ungeydelse.

Børneydelse betales til forældre med børn under 15 år og udbetales forud for hvert kvartal. Ungeydelse er til forældre med børn mellem 15 og 18 år og udbetales hver måned.

Børnepenge sats

Børneydelse er opdelt i flere beløb, afhængig af barnets alder. I 2023 var beløbene opdelt sådan:

  • 0-2 år: 4.746 kr. pr. kvartal (hele beløbet) eller 2.373 kr. pr. kvartal (halvdelen af beløbet)
  • 3-6 år: 3.756 kr. pr. kvartal (hele beløbet) eller 1.878 kr. pr. kvartal (halvdelen af beløbet)
  • 7-14 år: 2.955 kr. pr. kvartal (hele beløbet) eller 1.478 kr. pr. kvartal (halvdelen af beløbet)

For ungeydelse (15-17 år), er beløbet 985 kr. pr. måned (hele beløbet) eller 493 kr. pr. måned (halvdelen af beløbet).

Når du bliver forælder, får du børnepenge første gang i kvartalet efter. For eksempel, hvis dit barn er født den 31. marts, vil du få børneydelse udbetalt første gang den 20. april.

Hvis dit barn fylder 15 år i løbet af et kvartal, vil du få børneydelse for månederne til og med, at barnet fylder 15 år. Herefter vil du få ungeydelse fra måneden efter, at dit barn er fyldt 15 år. Læs mere om børnepenge sats på Babyland.dk

Nedsat børnepenge ydelse

Der kan være tilfælde, hvor din børne- og ungeydelse kan blive sat ned. Dette kan ske, hvis du har et topskattegrundlag over 852.600 kr. (i 2023), hvorefter din børne- og ungeydelse vil blive reduceret.

Der er også særlige omstændigheder, der kan påvirke din børne- og ungeydelse, såsom ændringer i forældremyndighed, hvis barnet flytter til den anden forælder, eller hvis du ikke bor sammen med den anden forælder. I disse tilfælde er det vigtigt at underrette Udbetaling Danmark om ændringerne, så de kan tage højde for dette i udbetalingen af din børne- og ungeydelse.

Relaterede artikler

Seneste nyheder