Når man som privatperson eller virksomhed skal investere i motorredskaber til opgaver eller projekter, er der oftest en masse nyt, man skal tage stilling til.

Som grøn i gamet kan det være særligt udfordrende at finde rundt i alt lige fra regler, krav og funktioner, samt hvor, hvilken og hvordan.

Derfor har vi i samarbejde med den nordjyske maskinforretning, Conmas , forsøgt at samle op på nogle af de forhold, de færreste er klar over, når de skal bruge en gaffeltruck første gang, herunder:

At flere maskinforretninger tilbyder leasing af kraftfulde gaffeltrucks til private og erhverv .

At det ikke altid er et krav, at man har et truckcertifikat, før man må anvende en gaffeltruck.

At der er en lang række sikkerhedsregler gældende, uanset om man bruger trucken privat eller i erhvervsøjemed.

At personløft er ulovligt ifølge Arbejdstilsynet. Der er dog visse undtagelser.

At det i forhold til personlig sundhed ikke ligegyldigt, hvilken motortype gaffeltrucken har.

Lad os se nærmere på hvert punkt i det følgende.

Fordele ved leasing

At maskinvirksomheder har fået øjnene op for leasing, er ikke kun en god forretning for dem; det er også særdeles attraktivt for kunderne. For det kan være en stor investering at købe en gaffeltruck kontant, særligt hvis man kun har behov for truckens egenskaber i en begrænset periode.

Når man som virksomhed vælger at lease sit materiel, er der en anden budgetsikkerhed end ved regulære køb, ligesom man altid har mulighed for at have den nyeste model til disposition. Leasing frigiver desuden likviditet, som man kan bruge til andre initiativer og til at skabe værdi og vækst i virksomheden.

Regler for truckcertifikat

Et truckcertifikat er nødvendigt at erhverve sig, hvis man skal betjene en gaffeltruck på offentlige veje. For at blive certificeret skal man igennem et AMU-kursus, hvor man lærer at betjene både trucks og stablere, samt at vedligeholde dem korrekt. Kurset tager 7 dage at gennemføre.

Sikkerhedsregler og personløft

Som med alt motordrevet materiel er der en række love og regler, der skal overholdes både inden, under og efter anvendelse. Reglerne er grundlæggende forankret i sikkerhed, da det både kan have konsekvenser for de, der betjener maskinerne, samt for de ladninger, man løfter og transporterer, hvis ikke reglerne overholdes.

Betjening og anvendelse skal altid ske forsvarligt og under hensyn til modellen. Reglerne varierer efter model og maskintype, ligesom Arbejdstilsynet har udfærdiget en oversigt over anvendelseskrav.

Personløft er i de fleste tilfælde forbudt. Det er dog tilladt ved lejlighedsvise og kortvarige opgaver, som ved lettere montage- og malerarbejde, rengøring, udskiftning af lysstofrør og lignende.

Motortyper

Gaffeltrucks fås med både forbrændings- og elmotorer. Typisk vil man anbefale en eldrevet truck, hvis den skal anvendes indenfor, da forbrændingsmotorer udleder gasser, der kan være sundhedsskadelige at indånde.

Vælger man alligevel en truck med diesel- eller benzinmotor til indendørs brug, bør man være sikker på, at der er optimale muligheder for udluftning.