Danskere bruger rigtig mange timer i haven og med god grund – havearbejde giver nemlig ikke bare frisk luft og motion, men giver også ro i sjælen. Når det så er sagt, er haven også et af de områder i vores hjem, som hurtigst bliver rodet eller får lov til at falde lidt hen.

Der er meget der skal ordnes, og det kan være svært at vurdere, hvor man skal starte. Nogle af de nemmeste ting, du kan gøre for at forskønne din have, er blandt andet at have en klar plan over de planter, du vil plante til næste forår, rydde ud i skuret, opfriske malingen rundt omkring og selvfølgelig rense fliserne for alger.

Husk at rense fliser

En af de ting, der kan få ens have til at fremstå rodet eller uplejet, er algefyldte fliser. Det danske vejr betyder desværre, at det er super nemt for alger og mos at sætte sig på ens fliser, og det kan give et forsømt udseende.

Det er dog nemt at rette op på. Hvis man sørger for at algebehandle sine fliser , før alger og mos får lov at sætte sig, så undgår man i det lange løb at skulle rense dem konstant. Der findes professionelle firmaer, der specialiserer sig i algebehandling, så man ikke selv skal håndtere kemikalier, og så man er sikret et perfekt resultat.

Har alger og mos allerede sat sig på ens fliser, er det en rigtig god ide at få fat i en professionel, for prøver man at rense ens fliser selv med ens egen højtryksrenser, så kan man faktisk komme til at skade sine fliser.

Mal træet op igen

En anden løsning, og noget som virkelig frisker din have op igen, er at genopfriske malingen på al træværk i din have. Det gælder både skure og hegn rundt om i haven, især det hegn og andet træværk som vender ud mod husets vinduer eller ens vej. Friskmalet træværk giver nemlig et rigtig velkommende og velplejet udtryk til ens have.

Når du maler dit træværk, så husk at bruge en god kvalitetsmaling, som kan holde til det danske vind og vejr. Det sikrer dig mindre arbejde i det lange løb. Mål også fugtigheden inden penslen svinges, så malingen får de bedste muligheder for at dække optimalt.

Ryd ud i skuret

Når man skal ud i haven og ordne ukrudtet, male træværket, fjerne rødder eller hvad man ellers kan finde på, så skal man bruge noget udstyr. De fleste har deres udstyr samlet i et skur eller lignende, og sådan et værkstedsrum kan hurtigt blive ekstremt rodet.

Det kan faktisk være med til at gøre havearbejdet uoverkommeligt, og derfor er det en rigtig god ide at holde god orden på sit værktøj. Sørg for at al affald fra havearbejdet smides ud, hæng værktøjet op på bestemte pladser, sørg for at alting kan nås, uden at andet værktøj skal flyttes.

Det giver overblik og sørger for et skur fyldt af haveredskaber, der bare er klar til at blive brugt i haven. Det er især en god ide at rydde ud i skuret før foråret, så man er klar til forårets havearbejde.

Planlæg din haves nye planter til foråret

Det sidste råd er et råd, som kræver meget lidt forberedelse, men som kan give fantastiske resultater i din have. Ofte køber man planter meget spontant, og man ender ofte med en hel masse planter, man ikke helt ved, hvad man skal gøre ved, fordi man mangler en overordnet plan for haven.

En rigtig god ide er at sætte sig ned og overveje, hvad man vil med ens have. Lav en skitse af haven og inddel den i forskellige sektioner. Herefter kan man gå i gang med at planlægge bede og krukker, sådan så man får en skøn have, der hænger sammen fra ende til anden.