Bluetooth-høretelefoner er for mange et musthave både derhjemme og på farten. Men når du skal vælge de helt rigtige, er der meget at overveje:

Skal de være helt trådløse eller med mulighed for at tilslutte et kabel? Fra hvilket mærke? Skal de sidde over, på eller i ørerne? Og skal de kunne noget specielt? Der findes et væld af Bluetooth-høretelefoner , og det gør det muligt for dig at vælge et par, der tilfredsstiller alle dine behov.

Bluetooth-høretelefoner giver dig fuld bevægelsesfrihed og mulighed for nemt at tilslutte til smartphone eller computer, så du kan lytte til din yndlingsmusik, lige meget hvor du befinder dig.

Vi har lavet en lille guide til dig, som du kan bruge til at finde ud af, hvilke Bluetooth-høretelefoner du skal vælge. Du kan læse om de forskellige typer høretelefoner – on-ear, over-ear og in-ear høretelefoner – og om nogle af de mest populære funktioner.

On-ear høretelefoner

Med en praktisk størrelse og relativt lav vægt er on-ear Bluetooth-høretelefoner et populært valg. De sidder direkte på ørerne med bløde ørekopper, så de er behagelige at have på. Selvom ørekopperne lukker noget støj ude, får du stadig lyde ind, fordi kopperne sidder oven på dine øre, hvilket er en fordel i for eksempel trafikken eller andre steder, hvor du skal holde styr på dine omgivelser.

De vejer mindre end over-ear høretelefoner, så du nemmere kan bruge dem til for eksempel træning eller gåture, og så fylder de mindre. Desuden er der mange modeller, der kan klappes sammen, så du nemt kan have dem med i tasken, når du ikke bruger dem.

Over-ear høretelefoner

Over-ear høretelefoner har en stor, blød ørekop, der sidder omkring og omslutter dine ører. De er lidt tungere end on-ear høretelefoner, men på grund af den polstrede ørekop bliver dine ører ikke ømme eller irriterede af, at du har dem på i lang tid. De omsluttende ørekopper det nemt for dig at føle dig i ét med musikken, fordi de tager så meget af den omgivende støj – også uden aktiv støjreduktion, som vi kommer ind på længere nede.

Både on-ear og over-ear Blueooth-høretelefoner fås også med muligheden for at forbinde din lydafspiller med høretelefonerne via et kabel, så du ikke kun har Bluetooth at forlade dig på. Det er praktisk, hvis du har brug for en 100 % stabil forbindelse, eller hvis du løber tør for strøm og ikke har mulighed for at oplade høretelefonerne med det samme.

In-ear høretelefoner

Til forskel fra de to andre typer høretelefoner sidder in-ear høretelefoner inde i øret. Det er små earbuds, som kan se ud på forskellige måder. Nogle har en prop-lignende form, mens andre har små vinger til at holde dem på plads. Ofte har du mulighed for at skifte størrelse på dine earbuds, så du får mest mulig komfort med dem på.

Når vi taler om Bluetooth-in-ear høretelefoner, har du to muligheder: True Wireless og earbuds med nakkekabel.

True Wireless

True Wireless er løsningen, hvor du 100 % slipper for kabler. De består udelukkende af de to små earbuds, som forbindes til din enhed via Bluetooth. True Wireless høretelefoner er perfekte til træning og alle former for sport, fordi du er fuldstændig fri for kabler, der ellers kan være i vejen og forstyrre dig. Af den grund er mange af modellerne skabt specifikt til sport, idet de for eksempel er støvresistente og vandafvisende.

Nakkekabel

Selv om du kigger efter trådløse høretelefoner med Bluetooth, skal du ikke lade dig skræmme væk af vores in-ear høretelefoner med nakkekabel. Du skal stadig tilslutte dem til din smartphone eller computer via Bluetooth, men de har til forskel fra True Wireless høretelefoner et nakkekabel, der går rundt om din nakke og forbinder de to earbuds med hinanden.

Du har stadig god bevægelsesfrihed samtidig med sikkerheden i, at dine høretelefoner bliver, hvor de skal. Det gør det også muligt for dig at tage dem ud af ørerne og lade dem hænge omkring halsen, indtil du skal bruge dem igen. Du kan også få modeller med en afstivet nakkebøjle, så du får mere stabilitet.

Egenskaber og smarte funktioner

Der findes en række egenskaber og funktioner, der kan gøre, at du vælger én type Bluetooth-høretelefoner frem for en anden. Batteritiden en vigtig egenskab at være opmærksom på, og når det kommer til smarte funktioner, er især vandtæthed og aktiv støjreduktion populære.

Batteritid

Hvor praktisk Bluetooth end er, kan det tage meget batteri både fra din smartphone, computer og dine høretelefoner. Derfor bør du tænke over, hvor længe du typisk bruger dine høretelefoner ad gangen, og hvad du derfor har brug for af batteritid. Mange Bluetooth-høretelefoner kan holde strøm i lang tid, som regel et sted mellem 20 og 50 timer for on-ear og over-ear-høretelefoner, mens in-ear-høretelefoner typisk har kortere levetid, men til gengæld har ekstra batteritimer i det medfølgende etui.

Hvis du vælger et sæt Bluetooth-høretelefoner med mulighed for kabeltilslutning, kan du vælge denne mulighed for at spare på strømmen, eller hvis den er brugt helt op, inden du får tid til at oplade.

Indbygget mikrofon

De færreste tænker nok over det, men selvom vi bruger ’høretelefoner’ og ’headset’ i flæng, er der faktisk en forskel, nemlig at headset er høretelefoner med mikrofon. En indbygget mikrofon gør, at du kan foretage opkald via dine høretelefoner.

Denne egenskab er guld værd for mange, da det betyder, at du kan have begge hænder fri til at gøre andre ting, mens du taler i telefon. Hvis nogen ringer til dig, mens du har dine Bluetooth-høretelefoner på, kan du i de fleste tilfælde besvare opkaldet direkte på ørekopperne eller en af de små earbuds, hvorefter du kan føre en samtale, helt uden at afbryde hvad du var i gang med.

Active Noise Cancelling (ANC)

Aktiv støjreduktion (Active Noise Cancelling) dæmper larm og støj fra dine omgivelser, så det eneste du hører, er musikken. Det er en teknologi, der er værd at investere i – især hvis du pendler, skal ud at flyve eller har larmende kolleger eller naboer.

Nogle modeller har en udvidelse til støjreduktionen, der lader lidt af baggrundsstøjen trænge ind. Det kan have forskellige navne, alt efter hvilket brand der er tale om, men du finder det typisk som transparency mode, hear through, pass through eller transparent hearing. Det er en smart funktion at bruge, hvis du for eksempel er ude i trafikken og skal kunne høre, hvad der foregår omkring dig, eller hvis du sidder i et tog, en lufthavn eller lignende og vil kunne høre eventuelle beskeder over højtaleranlægget, men stadig vil have den værste støj filtreret fra.

Aktiv støjreduktion ses mest i Bluetooth-høretelefoner med ørekopper, da de omsluttende kopper gør det muligt at lukke omgivende støj ude. Du kan dog også få in-ear-høretelefoner med ANC.

Vandtæthed

Vandtætte eller vandafvisende Bluetooth-høretelefoner er et hit til sport, og denne egenskab ses derfor særligt ved in-ear-høretelefoner. Det er superpraktisk, at dine Bluetooth-høretelefoner kan modstå en regnbyge eller lidt sved, så de ikke går i stykker, hvis du bruger dem på en løbetur eller anden. Kig efter den såkaldte IP-kode, der angiver, hvor modstandsdygtige høretelefonerne er over for støv og vand.