Selvom der fra mange sider bliver advaret mod de hurtige forbrugslån, ses der fortsat en kraftig stigning i efterspørgslen af de lån, der oftest blot kræver et NemID.

De private låneselskaber har medvind i sejlene herhjemme i Danmark, for efterspørgslen på de hurtige forbrugslån er i fortsat stigning. Det sker på trods af en kraftig debat omkring de famøse forbrugslån - eller kviklån og sms-lån, som de også kaldes - hvor blandt andet eksperter og forbrugerorganisationer har advaret kraftigt imod dem grundet høje renter og gebyrer.

Senest har regeringen indført en 48-timers regel, der betyder, at man som forbruger er pålagt at tænke i 48 timer, inden man kan modtage pengene. Det er for at sikre, at danskerne ikke stifter gæld, som de ikke har råd eller økonomisk overskud til at komme ud af.

Men de hurtige lån med NemID er altså stadig i høj kurs. For i mange tilfælde efterspørger de private låneselskaber blot en hurtig indtastning med et NemID, som alle danskere har, og så har man pengene. På den måde undgår man de anstrengende samtaler med banken, og det er for mange en nem og hurtig metode, som de foretrækker, i stedet for at gå gennem hele processen med banken, som i nogle tilfælde ikke nødvendigvis er en særlig rar oplevelse, fordi hele privatøkonomien bliver gået igennem i detaljer.

Og mange låneselskaber har desuden fundet ud af, hvordan man kan omgås reglen med den obligatoriske tænkepause på 48 timer, så de fortsat kan tilbyde udbetaling af lånet med det samme. Det tiltaler mange danskere, som har brug for et lån, til noget de står og mangler lige nu og her.

Hvis du overvejer at tage et forbrugslån eller et kviklån, er det dog stadig en god idé at tænke sig om, inden man godkender låneaftalen med sit NemID. Der findes rigtig mange låneudbydere på markedet, og der er nogen, der har mere rent mel i posen end andre. Husk at undersøge om der er skjulte renter eller gebyrer, der er meget høje, så du eventuelt kan risikere at betale lånet tilbage to gange. Desuden skal man som forbruger føle sig sikker på, at man kan betale det tilbage, som man låner. Tommelfingerreglen er, at man aldrig må låne penge, som man ikke har råd til at betale tilbage.

Regeringens ønske om at begrænse mængden af forbrugslån skyldes nemlig erkendelsen af, at der er rigtig mange danskere, der havner i en negativ gældsspiral, som de har svært ved at komme ud af. De private låneselskaber tjener nemlig deres penge, når forbrugerne glemmer at betale eller overskrider en betalingsfrist, for så bliver der pålagt ekstra høje renter og gebyrer. I nogle tilfælde ender forbrugerne med at betale næsten dobbelt så meget tilbage, som de lånte i første omgang.

Derfor anbefales det altid, at man som forbruger vælger at tage en velovervejet beslutning, inden man slår til, og at man desuden sørger for at sammenligne de forskellige lånemuligheder, man har, så man altid træffer den bedst mulige og mest økonomiske beslutning.