Klaverer er komplekse maskiner. Tag lige et øjeblik og tænk over, hvor mange nøjagtige og præcise elementer der indgår i at få det til at fungerer og forme det tit dét instrument, som vi alle kender og elsker.

At lære at spille klaver, er noget jeg kan anbefale til alle, uden undtagelse. Indgangsbarrieren for udstyret kan dog være en stopper for mange, da mange af produkterne kan være i den tunge ende rent prismæssigt.

Heldigvis kan man i dag undgå at skulle betale i dyre domme for et flot super akustisk klaver man kender fra film og klassiske koncerter. Moderne teknologi har gjort det muligt at lave digitale klaverer og keyboards , som man kommer rigtig langt med.

Det er mere end 20 år siden, at de digitale klaverer indtog markedet for alvor. Uanset dit budget, så vil der være et rigtig fint keyboard til dig.

Hvad skal du fokuserer på, når du vælger dit nye digitale klaver?

Når du går i gang med at kigge efter dit nye klaver er der 4 gode faktorer du kan gå ud fra her:

1) Budget

Du skal kraftigt overveje hvor mange penge du har mulighed for at bruge. Pris og kvalitet går unægteligt meget i hånd med disse varer, og du kan få rigtig dyre klaverer. Lav derfor din research, hvis du vil have mest muligt ud af dine penge.

2) Features

Hvis du lige er startet er alt du skal bruge et digitalt klaver, der blot faciliterer de essentielle elementer der skal til, for at forstå teknikken bag et klaver. Mere trænede klaverspillere, vil måske kigge efter keyboards der giver mulighed for at behandle lyden og optage.

3) Målsætning

Rigtige begyndere vil måske starte et ‘lavere’ sted end mere erfarne klaverspillere, men ikke desto mindre handler det faktisk bare om: Hvad er rigtigt for dig? Hvis du er helt ny, så husk at det måske ikke er noget for dig, så start hellere med et billigt klaver og opgrader, når du har fundet lysten og et fint bundniveau. Muligheden for at opgradere er der altid.

4) Plads

Dette er ikke det vigtigste element, men hvis du bor i en lille lejlighed eller har et meget lille værelse, er det værd at tage med, hvor stor keyboardet er. Jo større, jo bedre er ikke nødvendigvis en faktor i sammenhængen med keyboards og digitalklaverer.

Hvad er forskellen på “keyboards”?

Der findes en række forskellige former for keyboards, og her får du et overblik over dem.

Stage keyboards

Stage pianos er til dem der tager deres piano med på scenen. Det er det foretrukne instrument for mange musikere, når de ikke kan transportere et flygel frem og tilbage. Samtidig har det sine “scene fordele” fordi det har udgange til bla. MIDI og jack. Tangenterne på et stage piano er typisk også bedre afstemt i forhold til vægten på tangenterne. Det betyder, at de minder om et akustisk flygel og ofte har de samme 88 tangenter.

MIDI keyboards

Denne type keyboard blev opfundet tilbage i 80’erne og giver musikeren muligheden for at styre lyden fra flere synthesizere fra et keyboard. Et koncept der har fundet utrolig meget marked.

Stort set alle sangskrivere, bedroom artister, producerer osv. har et MIDI-keyboard til deres produktioner, som giver dem fleksibilitet og frihed på farten.

Teknisk set er et MIDI-keyboard en enhed der består af klvaer- eller synth tangenter og oftest med et udvalg af drejeknapper, trykknapper og fadere, som alle kan programmeres til at sende MIDI-data til andre lydmoduler, computere og software til at kontrollere lydene.

Synthesizerer

En synthesizer er et elektronisk tangentinstrument, som skaber en lyd gennem et sæt processer. Synthesis betyder at kombinerer ideer, som bliver til en form, en teori eller et system. Det er præcis det som en synthesizer kan. Tage en masse forskellige lyd-processer og sætte sammen til lyde.

Digital piano

Et digital piano er designet til at skulle efterligne et akustisk klaver. De mener derfor på rigtig mange måder om et akustisk klaver. De kommer typisk i tre forskellige typer; oprejst som et almindeligt akustisk klaver, i et kabinet eller på et kryds stativ. De har typisk et mere “ægte” touch mod et akustisk klaver end keyboards.

Vælg det klaver der giver mening for dig, og begynd ellers at lære dig selv en af de smukkeste discipliner i musikkens verden: at spille klaver.