En af de største bekymringer ved brug af internettet er sikkerheden for opbevaring af personlige data.

”I samarbejde med Techwarn” Kæmpe virksomheder som Facebook og Google har et væld af oplysninger på grund af de milliarder af abonnenter, der har tilmeldt sig deres internetsider.

Mange forbrugere tænker ikke over det, når de deler oplysninger som et krav i tilmeldings- og registreringsprocesser. Du skal dog være forsigtig med datamæglere: Det er mennesker, der er ude for at indsamle, analysere og sælge brugerdata til marketingfolk og andre interesserede købere. Dette sker gennem en proces kendt som dataudvinding, som vi kigger nærmere på i dette indlæg.

Læs videre for at lære om, hvad dataudvining er, og hvordan du kan sikre dine forbrugerdata mod dette fænomen.

Hvad er dataudvining?

Dataudvinding er processen med at indsamle meget detaljerede oplysninger om en person. Disse oplysninger kan omfatte ting som fx en hjemmeadresse, kontaktlister, kreditkortoplysninger, e-mailadresser og placering og meget andet.

Flere faktorer kan nødvendiggøre datamining. En virksomhed kan fx indsamle disse følsomme data fra sine kunder, så de bedre kan forstå deres kunder og sandsynligvis byde på tilpassede tjenester. Reklamevirksomheder kan jage på kundedata, så de kan foretage markedssegmentering og målretning ud fra et informeret synspunkt.

På den anden side kan skadelige agenter imidlertid bare være ude efter at stjæle oplysninger og bruge dem til egoistiske formål. Hackere kan fx bruge personlige oplysninger til at få uautoriseret adgang til dine webkonti.

En anden udfordring ved dataudvinding er, at det kan ske, uden du er opmærksom på det. Du abonnerer muligvis på et webssite online eller en mobilapp, der sælger dine data til tredjeparter. Dataekstraherende bots eller scripts kan være rettet mod din enhed og ukendt for dig; den forsætter bare med at udvinde vigtige data i baggrunden.

Hvis du vil være sikker, skal du derfor tage forholdsreglerne beskrevet nedenfor.

Sådan holder du dig sikker i kølvandet på øgede bekymringer om dataudvinding

Giv ikke flere oplysninger end højst nødvendigt

Jo flere oplysninger du giver om dig selv, jo højere er risikoen for, at du er sårbar, skulle der opstå et databrud. For at forhindre, at det sker – eller som minimum mindske effekten – skal du begrænse mængden af information, du giver, mens du foretager et onlinekøb, booker et hotel, tilmelder dig en hjemmeside og så videre.

Giv kun oplysninger, der virkelig er nødvendige for at udføre en vigtig opgave. Hvis et website beder om mere, end du er villig til at give, skal du ikke videregive dine oplysninger, indtil dit privatliv er garanteret.

Brug et VPN (Virtual Private Network)

Du kan også bruge en VPN til forbedret sikkerhed for dine data . Som navnet ”privat netværk” måske foreslår, tillader VPN'er privat adgang til netværk, databaser og hjemmesider, og det gør dem så sikre som muligt.

En VPN opretter en sikker tunnel til alle dine onlineaktiviteter, selv når du er på usikrede offentlige netværk. Alle de data, du sender og modtager, er kodet via kryptering, og det gør dem ulæselige for tredjemand eller andre personer med uautoriseret adgang.

Accepter ikke bare blindt, men læs privatlivspolitikken

Hvor mange gange har du set bort fra en privatlivspolitik og sprunget direkte til knappen, hvor du accepterer? Vi er alle skyldige i at gøre det på et eller andet tidspunkt. Men der kan gemme sig vigtige oplysninger her. Nogle privatlivspolitikker angiver tydeligt, at de kan indsamle, overføre, sælge eller videregive oplysninger til andre formål.

Selvom det kan virke som noget af en mundfuld, er det vigtigt at læse gennem aftalen og være særlig opmærksom på segmentet for privatlivspolitik.

Foretag periodisk kontrol af dine konti

Det er klogt at foretage periodisk kontrol af dine privatlivsindstillinger på alle dine konti. En gang imellem bruger vi vores Facebook-, e-mail- eller andre sociale mediekonti til at tilmelde os et andet website eller en app. Selvom du muligvis er stoppet med at bruge værktøjet, har det muligvis stadig adgang til personlige data på det primære website.

Den periodiske revision er et perfekt tidspunkt til at deaktivere de adgangstilladelser, der muligvis ikke længere er nødvendige. Kontroller de eksisterende indstillinger under fanen 'Indstillinger og privatliv' på din profil.

Fravælg kompromitterede hjemmesider

Hvis du mener, at privatlivspolitikken for et bestemt firma ikke er troværdige, skal du framelde dig den så hurtigt som muligt. Mange sider har en 'slet min konto'-mulighed under fanen Indstillinger. For mobilapps kan du sende en anmodning (via virksomhedens hjemmeside) om at få din konto slettet.