Har du nogensinde overvejet at købe din rejse, vaskemaskine eller noget helt tredje på afbetaling ? Det er der rigtig mange danskere som har, og man ser også en stigende trend i betalingsløsning.

Afbetaling er over de seneste par år blevet endnu mere gennemsigtigt. Idéen om at vælge en model, en rejse eller en ydelse der lige er et niveau over hvad der giver mening her-og-nu, betaler sig hjem på sigt. Lad os forklare.

Et opstillet eksempel

Tag udgangspunkt i en vaskemaskine. Der er to modeller, den ene står til 3.000 kr., og den anden til 5.000 kr. Den dyre af disse to, er den nyeste model, der anvender den nyeste teknologi og har ligeledes et års længere garanti, end den billige model har det. Dog har du kun råd til den billige model, hvis den skal købes her-og-nu, men vælger man afbetaling kan man i stedet tage den nyere og dyrere model, der både er billigere i forbrug, men også har et helt ekstra års garanti.

Ved at vælge den dyrere model på afbetaling, får man en bedre maskine, der ligeledes også har længere garanti, men principielt ikke engang koster ekstra, afhængig af hvilken afbetalingsleverandør man vælger. Så på kort sigt, jo så har man fået en billigere model, men på lang sigt kan den dyrere model vise sig at tjene sig bedre hjem i forhold til forbrug, videresalg og ikke mindst sikkerheden i garantien.

Mulighederne for afbetaling er i dag blevet så gode, at det næsten ikke kan betale sig at købe kontant, hvis afbetalingen kan arrangeres rentefrit, som i øvrigt er muligt mange steder.

Nogle af de førende inden for afbetaling i Danmark er: ViaBill, Collector, Qliro og Klarna.

Giver afbetaling mening for dig?

Med ovenstående afsnit i hus, er du måske blevet lidt klogere på hvordan man bør tænke afbetaling. Ligegyldig om det er en computer på afbetaling , eller charterrejsen til Grækenland, så findes der attraktive løsninger for dig, som ikke behøver at bliver ædt op af renter og gebyrer, som mange ellers opfatter afbetaling med. Naturligvis er det afgørende at man som forbruger forholder sig kritisk, og sætter sig ordentlig ind i tallene – også den del med småt.

Når man skal vurdere om man skal vælge at købe på afbetaling, eller ikke, bør man tage udgangspunkt i hvor nødvendigt produktet er for ens givende situation.

Den kritiske vurdering

Er det eksempelvis vaskemaskinen som står af, er det afgørende man finder en løsning hurtigst mulig. Men disse uforudsigelige køb, kan ofte også være svære at budgettere med, hvorfor man ofte vælger at gå på kompromis. Går man på kompromis er det bare ikke sikkert man får den ønskede model, og man ender med at stå med en halv løsning.

Lige netop derfor kan det give god mening at vælge afbetaling – dels fordi man skal tillade at hvis råderum i økonomien til øvrige faste, men også for at få den model man ønsker, i stedet for at vælge noget halvt.

Det er sådan man bør tænke afbetaling, altså som et værktøj til at vælge en mere rationel beslutning og ikke impulskøb.