Akupunktur er en meget gammel behandlingsmetode, der hører til i den traditionelle kinesiske medicin.

Det er en metode, der bygger på kroppens meridianbaner og den energi som løber igennem banerne. Energien kan blokeres og dermed skabe en ubalance i legemet. Ubalancen kan være skyld i sygdom, utilpashed og smerter. Akupunkturen går ud på at genoprette balancen og dermed dæmpe eller fjerne symptomerne i kroppen. I Aarhus er det muligt at få ægte kinesisk akupunktur på en meget velset klinik.

Akupunktur af høj kvalitet

Det kinesiske lægeægtepar Ken Matsi og Zhanyuan Kang, har nemlig i mange år drevet en akupunkturklinik i Århus. Man kan roligt sige, at de har været med til at bringe akupunktur på højt plan til Aarhus. Ken Matsu er uddannet kinesisk læge og Zhanyuan Kang har en Ph.d. i vestlig medicin. Begge er uddannet indenfor akupunktur i Kina. Så det drejer sig om et yderst kvalificeret par, der spænder over både den kinesiske og den vestlige medicin. Men hvad er akupunktur egentlig?

Meget gammel behandlingsmetode

Behandlingsformen akupunktur er meget gammel. Nogle mener, at man har kendt til akupunktur 5000 år tilbage i tiden eller længere. Cirka 600 år før vores tidsregning begyndte der at findes læger, som beskæftigede sig med akupunktur. Lige siden dengang har akupunktur været regnet som en del af den kinesiske lægeprofession. Cirka 400 år før vores tidsregning dukkede den første kendte bog om akupunktur op. Her i vesten hørte vi første gang om akupunkturen i 1683. Det var Ten Rhyne fra Holland, der beskrev behandlingsmetoden. Det var dog først i 1980’erne, at den vestlige verden begyndte at få øjnene op for akupunktur i forbindelse med behandling af sygdomme og fysiske eller psykiske gener.

Hvad gør akupunktur i kroppen?

Akupunktur er en behandlingsmetode, der skal hjælpe kroppen med at genfinde sin balance. Det vil sige, at når man får akupunkturbehandlinger øger man kroppens mulighed for selv at helbrede og bekæmpe sygdomme og andre dårligdomme. Under en behandling sættes der meget tynde sterile nåle i de akupunkturpunkter, der er relevante for patientens symptomer. Nålene er med til at stimulere meridianerne og få kroppens energi til at flyde frit igen. Det er målt videnskabeligt, at når nålene stimulerer meridianbanerne, eller det man i vesten vil kalde nervebanerne, frigives der en større mængde endorfiner i centralnervesystemet. Endorfiner kan betragtes som en form for smertestillende stoffer produceret af kroppen selv.

Akupunktur benyttes på kinesiske sygehuse

I Kina er akupunktur en metode der undervises i på lægeuddannelsen. På kinesiske sygehuse bruger man akupunktur i behandlingen af over 300 sygdomme og lidelser. Så det er en meget anerkendt behandlingsform, der ikke som herhjemme betragtes som alternativ. En stor fordel ved akupunktur og kinesisk traditionel medicin i det hele taget er, at der ikke er de bivirkninger ved behandlingen og medicinen, som man ser hos den vestlige medicin. Herhjemme er akupunktur imidlertid også begyndt at indfinde sig på sygehusene som smertelindring. Det kan benyttes i stedet for smertestillinde midler og har som sagt den fordel at kroppen ikke udsættes for nogle usunde kemiske stoffer.