Når man køber en bolig er der mange ting, der skal ordnes, før man kan kalde sig ejer af boligen. Et af de vigtigste skridt mod ejertitlen er når skødet skal tinglyses.

Det er dog noget du har brug for en boligadvokat til, da det kan være en lidt omfattende affære. Det er også virkelig godt at have en boligadvokat ved hånden , når der skal udarbejdes en refusionsopgørelse. Sidst men ikke mindst kommer vi ind på, hvad der sker hvis en advokat skulle komme til at begå en fejl i en bolighandel.

Tinglysning – boligen skifter ejer

En af de ting der skal til for, at man kan kalde sig ejer af et hus, er at handlen skal berigtiges. Det kan være en lidt besværlig proces, hvor der er en del skriverier frem og tilbage mellem banken, ejendomsmægleren og tinglysningen. Derfor er det vigtigt, at den proces overlades til en boligadvokat, der ved hvad det drejer sig om. Når en bolig berigtiges tinglyses det skøde, der hører til boligen. Når et skøde tinglyses i forbindelsen med en bolighandel betyder det, at de nye ejere kommer til at stå på skødet i stedet for de gamle. Skødet har på den måde skifter ejer og det samme har boligen. Skødet er et bevis på ejerskabet.

Refusionsopgørelse – alle udgifter gøres op

Når den tidligere ejer flytter fra boligen og den nye ejer skal overtage, skal der laves en opgørelse over de faste udgifter. Det kaldes en refusionsopgørelse. Det er vigtigt at der ingen økonomiske mellemværender er mellem sælger og køber, når køber overtager boligen. Derfor aflæses blandt andet varme, el og vand og internet- og tv-abonnement opsiges eller overtages af køber. Det gælder om, at hverken sælger eller køber sommer til at betale for noget, de ikke har brugt.

Værd at vide når du kontakter en boligadvokat

Som en advokats klient skal man ikke være i tvivl om, hvad man kommer til at betale for advokatens arbejde. En boligadvokat har pligt til at oplyse hvor meget hendes eller hans honorar er. Advokaten har også pligt til et medlemskab i advokatsamfundet, der pålægger advokaterne at tegne en ansvarsforsikring. Den skal bruges hvis boligadvokaten mod al forventning skulle komme til at begå en fejl eller på anden måde kan stilles til ansvar for, at køberen ikke er blevet informeret korrekt om noget i forbindelse med et boligkøb. I sådan et tilfælde skal boligadvokaten betale en rimelig godtgørelse eller erstatning til køber.

Boligadvokaten er en stor hjælp

Det sker meget sjældent at en boligadvokat laver fejl. De har den fornødne viden om hvad de skal være opmærksomme på og de er i langt de fleste tilfælde en rigtig stor hjælp, da en bolighandel indeholder så mange faser og dokumenter, at det hurtigt bliver uoverskueligt at stå med selv.