tirsdag, december 5, 2023

Anmeldelse: Fontana Forni Maestro 60

Indlægget Anmeldelse: Fontana Forni Maestro 60 blev først udgivet på Gastromand.dk.

Sommeren står for døren og havemøblerne er sat frem, og der skal snart fart på udekøkkenet. Aarhusianernes yndlingsmad ude er og bliver pizzabagning, og det har givet anledning til at teste en ægte italiensk pizzaovn – Fontana Forni Maestro 60. … Læs mere
Indlægget Anmeldelse: Fontana Forni Maestro 60 blev først udgivet på Gastromand.dk.​

215

SHARES

Del

Testen er lavet i samarbejde med Pizzafredag.dk, men alle meninger og holdninger er helt vores egne.

Jeg har efterhånden testet en del pizzaovne, både med el, gas, træpiller, miniature brænde og almindelig brændefyret. Fontana Forni Maestro 60 er en gasfyret ovn, men anderledes end du typisk kender fra Ooni, Witt og Cozze. Med det mener jeg, at den er en high-end ovn, og en ovn som vil være en mere fast installation end de andre mere mobile ovne – men også en anden prisklasse.

Ovnen ankommer i en større uhåndterlig kasse, som det er nemmest at være et par stykker om at flytte rundt, da der også er en del vægt i kassen. Ovnen i samlet form har en vægt på 55 kilo, så der er lidt at løfte på. 

Fontana Forni Maestro 60 kommer næsten komplet samlet i kassen, så der er kun lidt, du selv skal gøre. Først skal kassen åbnes, og de løse dele skal lægges til side, hvorefter ovnen placeres stille og roligt på det bord, hvor den skal stå. I dette tilfælde har jeg valgt et ByLogstrup P1 pizzabord, som matcher mit eksisterende udekøkken.

Der er ganske få ting, som skal samles. Der skal monteres et lille varmeskjold i ovnens indvendige bagside. Hvorfor det ikke er fast monteret, ved jeg ikke. Men det giver i hvert fald mulighed for at udskifte delen, som får hårdest varme – måske det er forklaringen?

Derudover skal den aftagelige skorsten monteres, hvilket er helt ligetil – det mest bøvlede er faktisk at afmontere filmen, som mange af delene er wrappet i. Stålet står dog af den grund også helt skarpt og blankt fra start. En enkelt ting der undrede mig var, at man selv skulle bøje de fire ben på skorstenens top. Selv om jeg nåede at tænke, at de måske vil knække, så sker det ikke – og det skal kun gøres én gang.  

Fontana Forni Maestro 60 kommer med en lille gasstilslutning, som er en anden standard, end hvad vi kender i Danmark. Derfor kommer ovnen også med en anden dyse, som udskifter den italienske original. Det er ganske nemt ordnet med en svensknøgle. Derudover skal du selv have en slange med dansk gasregulator og tilslutning. Her førte jeg slangen ind gennem bagsiden af skabet, hvor jeg placerede gasflasken.

Sidst skal man have et AA-batteri monteret til gnist-tænderen til gassen. Monteringen ligger relativt tilgængeligt under ovnens venstre ben, hvor batteriet nemt kan udskiftes efter behov. 

Design er altid en smagssag, og du kan have din individuelle mening. Men jeg synes at netop Fontana Forni 60 står rigtig flot, og at designet er meget helstøbt og lækkert.  

Den adskiller sig en del fra mange af de andre kendte gasovne – Ooni, Witt eller Cozze – som er mere letvægts i deres udtryk. Fontana Forni Maestro 60 vil jeg ikke synes er en mobil ovn, som du lige snupper med i sommerhuset – og retur. Men med de 55 kilo mere en ovn, som er en fast del af dit udekøkken. Men her er det også lige, hvad jeg ønsker mig. 

Nummeret 60 i navnet er en størrelsesangivelse af ovnens bredde, hvor den også kommer i en lillesøster udgave i modellen 40. Men anmeldelsen her fokuserer på Fontana Forni Maestro 60.

Pizzastenene er tykke og lige omkring de 2 centimeter. Ovnens bageareal på 40,5 x 61 cm er fordelt på tre sten, som er lige til at lægge på plads. De tre sten er chamottesten, som er ildfaste sten af specielt ler, som tåler høj varme og holder godt på varmen. En stentype, som ligger tæt op af biscottestenen, som generelt betragtes som toppen af poppen.  

Brænderen er placeret bagerst i ovnen, og altså ikke i siden, som ses på mange andre ovne. Umiddelbart virker det som en fornuftig ide, da det giver mulighed for at bage to pizzaer samtidigt, som der er plads til. Varmen kan blive ligeligt fordelt, hvor det ville være mere udfordrende, hvis flammen var helt på den ene side. Det skal naturligvis testes.

Der er ikke mange kontroller på en Fontana Forni Maestro 60, faktisk kun én. Det er en helt klassisk kombineret gnist-tænder og gasregulering. Det er måske lidt underligt at udgangspunktet ikke er på toppen, men på højresiden. Men det ændrer ikke på, at den virker helt som forventet, og kvaliteten er høj.

Som tidligere nævnt har jeg valgt et ByLogstrup P1 pizzabord til ovnen, som matcher mit nuværende udekøkken. Men udover at det passer ind i det eksisterende udekøkken, så er det i mine øjne også det perfekte bord til Fontana Forni Maestro 60. Noget jeg allerede vidste var, at ByLogstrup udekøkkenerne er af meget høj kvalitet og en lang holdbarhed. Det står som nyt efter flere år ude, og så er det også et godt mobilt setup på din terrasse. Selv det store tre-modul bord kan en person flytte rundt på en fliseterrasse uden problemer. På den måde er det nemt at flytte rundt på udekøkkenet til forskellige lejligheder.

Generelt kan ovnen stå på alle udekøkkener og borde, der har nogenlunde standardmål. Men jeg vil dog anbefale dig et, som er meget stabilt. 

Pizzaovnen er samlet og solidt placeret på udekøkkenet, og testen kan begynde.

Gassen er tilsluttet og alt er klart. Ovnen tænder hver gang, og hjulet kører solidt og lækkert. Det virker bestemt som kvalitet, og det er nemt at tænde, slukke og justere gassen. Det virker ikke til, at der er så meget smæk på gassen, men flammerne er større end det ses på andre ovne. 

En lille sidenote, så er der lidt Mandalorian Weld over oven, hvis man skulle have set den serie 🙂  

På cirka 20 minutter med lågen på rammer den en 440-450 grader på termometeret. Det er ganske godkendt. Hvis man kigger ind i ovnen, så ses det, at temperaturen bliver målt forrest ca. 8-10 cm inde. Det er min vurdering at ovnen er en del varmere bagtil – hvilket også giver mening, da brænderen er placeret helt bagtil. 

Der kommer hurtigt god varme i ovnen, særligt med lågen på, og det er nemt at justere gassen. Lågen er faktisk kun nødvendig for hurtigere opvarmning, og ellers er det fint at bage pizza uden, da ovnen holder temperaturen ganske fornuftigt. Den er lidt lavere uden lågen, men helt stabil. 

Faktisk kan stenen blive til den varme side, hvis ovnen står for længe med lågen på og fuld gas. Det kostede et par pizzaer under testen, som blev en smule forbrændte på undersiden. Men det får man nu hurtigt styr på.  

Det virker til der er god varmefordeling og varmevandring i ovnen, som også betyder at man ikke skal stresse så meget over at vende pizzaen. Den bliver helt naturligt hurtigere bagt mod flammerne bagtil, men der skal kun få vendinger til for at få en ensartet afbagning. Det minder meget om at bage på vores brændefyrede ovn, men man er meget mere i kontrol med temperaturen i gasovnen. 

Med varmefordelingen er det også lige meget, om pizzaen bages i midten eller en af siderne. Derfor er det også ganske ligetil at bage to pizzaer samtidigt, hvilket der er fint med bageareal til. Har du brug for at bage hurtigere, er det et kæmpe plus for ovnen. 

En anden ting som vidner om kvaliteten af ovnen er temperaturen på ydersiden under pizzabagningen. Jeg har målt temperaturen til godt og vel 80 grader, og det er ikke specielt varmt, når pizzaovnen er op til 500 grader indeni. Det er bestemt et plus, hvor den gode isolering bidrager til hurtigere opvarmning og ligeledes mindre gasforbrug. 

Man skal selvfølgelig undgå at røre ved den, men man bliver ikke forbrændt ved en hurtig berøring – som man faktisk gør ved en del andre ovne. Skorstenen skal du naturligvis ikke røre ved, da den bliver meget varm. I den sammenhæng kunne man godt tænke sig en lille integreret anordning til at hænge lågen på, særligt når den er meget varm. 

Der er ikke mere rengøring end du selv skaber, jo mere løs mel og jo mere fyld du taber i ovnen, jo mere skal gøres rent. Men næsten uanset hvor grimt det bliver, så er løsningen at brænde ovnen helt igennem, som pyrolyse fra en ordinær ovn. Når ovnen er afkølet, kan du børste stenen ren eller støvsuge den.

Ingen tvivl om at Fontana Forni Maestro 60 er en ovn af meget høj kvalitet, og den scorer højt på designet, som er enkelt og minimalistisk. Der er sjældent de store funktioner i en pizzaovn, men de få der er, virker perfekt. Der er benyttet rustfrit stål til mange dele af ovnen, og jeg er sikker på at de holder i mange år. Gasreguleringen og tændingen virker perfekt og meget solidt. Når det kommer til ydelsen og afbagning, så er ovnen nem at gå til med den gode varmefordeling, og dertil har jeg ikke prøvet andre pizzaovne, hvor det har været nemmere at bage to pizzaer af gangen.

Den er en god prisklasse op i forhold til andre gasovne, jeg har testet, men jeg synes at den følger med alle parametre. Den har ikke ekstra funktioner som roterende sten, men det vil heller ikke fungere i forhold til flere pizzaer samtidigt, med mindre vi taler en helt anden prisklasse. Det er alt i alt svært at finde noget negativt om ovnen, det skulle som tidligere nævnt være småting, som at der ikke er en anordning til at hænge lågen på. 

Som pizzaentusiast, så vil jeg vurdere Fontana Forni Maestro 60 højt på skalaen. I en kategori for gasfyrede pizzaovne, hvor der skal bages to pizzaer samtidigt, så må karakteren komme helt op. Det eneste jeg tænker kan slå den, ville være en multi-fuel pizzaovn, som også kan tage træbrænde. Men lur mig om man ikke bare ville køre på gas i den, når man har muligheden?

Vejl. Pris: 11.999,00 kr.
Brændselstype: Gas.
Gasregulator: Medfølger ikke.
Tilberedningsområde: 40,5 x 61 cm.
Pizza kapacitet: 2 stk.
Vægt: 55 kg.

215

SHARES

Del

 

https://gastromand.dk/

Relaterede artikler

Seneste nyheder